Најновије вести

Стефановић: Са Американцима и о размени информација

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић у Сједињеним Америчким Државама разговара о свим безбедносним темама које су важне за Србију, грађане Србије и стратешко партнерство. Циљ је да се повећа капацитет српске полиције и појача размена информација ради заштите интереса српских држављана.

 

Небојша Стефановић је рекао за РТС да нема потпуне безбедности за грађане Србије уколико се не сарађује са свима у свету. Истиче да је суштина посете разговор о свим безбедносним темама које су важне за Србију, грађане Србије и стратешко партнерство које, како каже, има за циљ да се повећа капацитет српске полиције и појача размена информација ради заштите интереса српских држављана.

“Суштински ова посета има за циљ да унапреди безбедност Републике Србије, да дођемо до информација о потенцијалном угрожавању наше безбедности и од тероризма и од организованог криминала и да видимо шта је то што можемо једни за друге да урадимо у будућности како би ти циљеви били остварени”, наводи Стефановић.

Оцењује да нема потпуне безбедности за грађане Србије уколико не постоји сардња са земљама широм света.

“Уколико немамо сарадњу са свима у свету који могу да нам помогну да дођемо до нарко-трафиканата, да дођемо до озбиљно организованих криминалних група које делују ван наше земље и чија су база операције Јужна Америка и друге дестинације у свету, а где Сједињене Америчке Државе могу да помогну”, навео је министар.

Додаје да је током посете Вашингтону са секретаром за унутрашње послове САД Кевином Мекалиненом потписан Меморандум који ће омогућити бржу размену информација о мигрантима и онима који су повезани са потенцијалним тероризмом или криминалним активностима.

“Са Мекалиненом сам потписао Меморандум о размени информација у борби против тероризма јер је једна од важних ствари за Србију да можемо да користимо друге земље које имају много више развијену мрежу у борби против тероризма, много веће капацитете, да могу да нам помогну да идентификујемо оне који би могли да буду претња за наше грађане”, наводи Стефановић.

Додаје да је у Вашингтону разговарао и са представницима Управе за борбу против дрога (ДЕА) о унапређењу борбе против трговине наркотицима, као и о сарадњи српске полиције са припадницима ДЕА.

“Са директором Управе за борбу против дрога (ДЕА) Утамом Дилоном и директором Федералног истражног бироа Кристофером Врејом разговарао сам о томе шта могу да ураде да помогну унапређење капацитета МУП-а, да помогну нашим људима да буду опремљенији”, наводи министар.

Додаје да САД већ помажу Србији али да постоји простор за унапређење сарадње.

“Дакле ми један део новца већ добијамо али постоји простор да нам помогну још више, да наша служба буде ефикаснија, да можемо боље да радимо свој посао, да размењујући податке и у региону и шире доведемо до тога да гарантујемо сигурност и безбедност у читавој Србији”, објашњава Стефановић.

Подели на: