Најновије вести

Стефановић са делегацијом америчког Конгреса

Министар одбране Небојша Стефановић састао се са делегацијом Представничког дома Конгреса САД, коју су предводили конгресмени Ерик Сволвел и Шон Малони, саопштено је из Министарства одбране.

 

На почетку састанка министар Небојша Стефановић је пожелео добродошлицу делегацији и истакао задовољство због разговора о питањима од стратешког значаја у области одбране две земље.

Стефановић је нагласио да Србија и Сједињене Америчке Државе имају узлазни тренд билатералних односа, а да је њихов традиционално најперспективнији део сарадња у области одбране.

Како је рекао, Србија високо вреднује досадашњу сарадњу у виду заједничких војних вежби и обука, као и донације америчке стране за систем одбране Србије.

Стефановић је упознао саговорнике да Србија наставља да води балансирану политику одбране и непрестано ради на унапређењу и даљем квалитативном развоју односа у области одбране са свим државама и међународним организацијама, у складу са дугорочним стратешким опредељењем Србије да задржи статус војно неутралне државе.

Представници Конгреса захвалили су на срдачном пријему и изразили наду да ће Србија и Сједињене Америчке Државе у наредном периоду подићи сарадњу на виши ниво и у области одбране, али и у свим областима од заједничког интереса.

Пружили су подршку снажном економском напретку Србије и истакли да позитивно утиче на укупну безбедност у свету, пре свега кроз учешће у мултинационалним операцијама УН и ЕУ.

Данашњем састанку, који је одржан у Малој ратној сали Старог Генералштаба, присуствовали су и амбасадор Сједињених Америчких Држава Ентони Годфри и директор Војнообавештајне агенције бригадни генерал Зоран Стојковић.

Раније данас са конгресменима Ериком Сволвелом и Шоном Малонијем састао се и председник Србије Александар Вучић. Разговарали су о развоју билатералних односа, као и о стабилности у региону Западног Балкана.

 

Подели на: