Најновије вести

Стефановић са потпредседником Интерпола о захтеву Приштине

Захтев Косова за чланство у Интерполу је у супротности са основним правилима те организације и доводи до њене политизације, рекао је министар полиције Небојша Стефановић током разговора са потпредседником Интерпола Александром Прокопчуком.

 

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарао је у Београду са Александром Прокопчуком, потпредседником Интерпола и начелником руског Националног централног бироа – Москва, саопштио је МУП.

Стефановић је упознао Прокопчука са разлозима противљења Србије пријему Косова у Интерпол, имајући у виду да су представници приштинских институција поново упутили захтев за улазак у ову међународну полицијску организацију.

“Тај захтев је у супротности са основним правилима Интерпола и доводи до политизације ове професионалне полицијске организације. Евентуални пријем представљао би грубо кршење међународног права и процедура Интерпола. Пре свега, у складу Резолуцијом Савета безбедности УН 1244 Косово и Метохија је територија Републике Србије и не може аплицирати за чланство у Интерполу. Такав захтев је у супротности и са ‘Кореловом резолуцијом’, коју је усвојила Генерална скупштина Интерпола на заседању у Пекингу 2017. године, а која јасно прописује да само државе које су чланице или посматрачи у УН могу постати чланице Интерпола, што такозвано Косово свакако није”, објаснио је Стефановић, саопштава МУП.

Министар је подсетио Прокопчука и на ишод гласања на последњој Генералној скупштини Интерпола у Дубаију, када је одбијен захтев за пријемосова. Како је истакао, једина велика промена у односу на гласање у Дубаију јесте чињеница да је више држава, у међувремену, повукло признање независности наше јужне покрајине.

“Како се може очекивати од приштинских институција да поштују међународно право и правила Интерпола, када њихове безбедносне снаге пребијају представнике Уједињених нација”, упитао је Стефановић.

Потпредседника Интерпола је подсетио и на чињеницу да је српска полиција једна од најцењенијих у области међународне сарадње, што потврђују и званични подаци Интерпола према којима се наша полиција налази у првих десет најпожељнијих партнера.

Прокопчук је истакао добру полицијску сарадњу између Републике Србије и Руске Федерације, посебно у области борбе против организованог криминала, нарко-трафикинга и тероризма.

Подели на: