понедељак, 05. децембра 2022. | 10:15
Најновије вести

Стефановић са Жиофреом: Србија остаје војно неутрална и уједно отворена за сарадњу

Регионална сарадња, као предуслов европских интеграција, један је од спољнополитичких приоритета Србије, рекао је потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић на састанку са шефом Делегације Европске уније у Србији амбасадором Емануелом Жиофреом. ЕУ је вољна да ојача сарадњу са Србијом на пољу безбедности, истакао је Жиофре.

 

Небојша Стефановић и Емануел Жиофре разговарали су о питањима из области регионалне безбедности, међународних односа и сарадње у области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ, саопштило је Министарство одбране.

Стефановић је рекао да је регионална сарадња, као предуслов европских интеграција, један од спољнополитичких приоритета Србије.

Истакао је да је Србија одговоран и кредибилан партнер, који ће у складу са својим јасним политичким опредељењем остати војно неутрална држава, уједно отворена за сарадњу и спремна да изграђује партнерске односе са свим државама и међународним организацијама.

Министарство одбране, рекао је Стефановић, непрестано ради на унапређењу и даљем квалитативном развоју међународних односа у области одбране, у складу са националним интересима и спољнополитичким приоритетима.

Министар је, такође, рекао да се допринос Министарства одбране и Војске Србије Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ огледа у учешћу ВС у војним мисијама и операцијама ЕУ за управљање кризама, Концепту борбених група ЕУ, сарадњи са Европском одбрамбеном агенцијом и учешћу у њеним пројектима.

Жиофре: ЕУ вољна да ојача сарадњу са Србијом на пољу безбедности
Амбасадор Жиофре истакао је значај стабилности у региону и подршку европским интеграцијама Србије и свих држава Западног Балкана. Захвалио је Србији на доприносу у мултинационалним операцијама ЕУ, подсећајући да је недавно имао прилику да присуствује испраћају тима Министарства одбране и Војске Србије у мисију ЕУТМ Сомалиа.

Жиофре је истакао да има простора за даље унапређење сарадње и снажнији развој односа између ЕУ и њених чланица са Србијом.

Такође, је нагласио да је ЕУ вољна да ојача сарадњу са Србијом на пољу безбедности и сигурности.

Амбасадор је рекао да неоправдана и ничим изазвана агресија Русије на Украјину подрива европску и глобалну безбедност и сигурност. Европска унија је дорасла том изазову и рачуна на Србију у одбрани мира и међународног поретка заснованог на правилима.

Подели на: