Најновије вести

Стефановић: Важна подршка Словачке око КиМ и европског пута

Словачка остаје при ставу да не признаје самопроглашену независност Косова, изјавио је данас министар одбране Словачке Јарослав Нађ у Београду после састанка са потпредседником Владе и министром одбране Србије Небојшом Стефановићем.

 

 

Нађ је истакао важност дијалога Београда и Приштине под окриљем ЕУ и изразио очекивање да ће бити ‘усмерен на мирна решења’ и постизање споразума у Бриселу.

Министар Стефановић је казао да је важно што Словачка поштује територијални интегритет Србије и што је подржава на њеном европском путу, као и да се труди да се заједнички, кроз Бриселскл дијалог, пронађе адекватно решење које ће омогућити лакши живот за све који живе у јужној покрајини.

“Још једном хвала Словачкој на принципијелној подршци нашем територијалном интегритету и на свему што чини да помогне Србији кроз заједнички рад у међународним институцијамна”, рекао је Стефановић.

Нагласио да Србију и Словачку везује дуго пријатељство које траје дуже од дипломатских односа, као и снажне културне и историјске везе истичући да то даје могућност да министарства одбране две земље додатно унапреде сарадњу.

На састанку двојице министара разматрани су правци будуће сарадње и договорено да се, чим околности буду дозволиле, почне реализација конкретних пројеката у области војне индустрије, војног образовања, обучавања јединица…

Додао је да је са словачким колегом разговарао и о обукама специјалних јединица у центрима у Словачкој који се, како каже, сматрају међу најбољима у Европи и изразио уверење да би припадници Војске Србије могли много да науче у тим центрима, као и да су наше специјалне јединице спремне да поделе своја искуства са словачким колегама.

“Србија ће остати посвећена мировним мисијама у ЕУ и УН и биће нам драго ако у убудућности са словачким војницима негде будемо могли да заједнички делујемо и бићемо спремни да повећамо нашу интероперабилност и да ту способност показујемо у сваком тренутку”, рекао је Стефановић.

Додао је да се војска све више ангажује у мирнодопске сврхе, што се показало у време пандемије ковида-19, и честитао министру Нађу на спремности коју је словачка војска показала и помогла цивилном становништву.

“Треба да будемо спремни да ће то бити и будућност, војска ће све више помагати у поплавама, пожарима и другим ванредним ситуацијама и морамо да будемо спремни за ту нову улогу војску и да подигнемо њену готовост и способност”, рекао је Стефановић.

Навео је да је са словачким колегом разговарао и о сарадњи у области војне индустрије и како да се нађе најефикаснији и најоптималнији ниво сарадње како би обе земље јефтиније и боље модернизовале средства и да размењују искуства како би војска била што ефикаснија.

Стефановић је захвалио Нађу што је, како каже, у времену пандемије које није нимало лако и које је обележено разним изазовима нашао времена да посети Србију и поручио да Словачка у Србији увек има пријатеља на на чију помоћ и подршку можете да рачунате и у најтежим временима.

Министар Нађ је рекао да је данашњи састанак одисао пријатељством и истакао да постоји много области у којима два министарства могу да сарађују, почев од заједничцких вежби, сарадње у области војне индустрије, здравства…

“Драго ми је и унапред се радујем нашој сарадњи”, рекао је Нађ.

Додао је да је на састанку исказано заједничко разумевање за тренутне позиције, али и за будућност и изразио задовољство што, како каже, постоји интересовање Србије да постане чланица ЕУ.

Нађ је захвалио Стефановићу на пријатељском дочеку и изразио задовољство што ће вечерас са српским колегом присуствовати заједничком наступу Словачког војног оркестра и Уметничког ансамбла Министарства одбране ‘Станислав Бинички’ чиме ће завршити посету Београду.

Подели на: