Најновије вести

Стуб српског идентитета, образовања и науке на КиМ

УНИВЕРЗИТЕТ У ПРИШТИНИ СА ПРИВРЕМЕНИМ СЕДИШТЕМ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ ОБЕЛЕЖИО ВИДОВДАН И ДАН УНИВЕРЗИТЕТА
Свечаном академијом у присутву званичника, професора и студената и пријатеља Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици обележен је  Видовдан- Дан ове високошколске установе.
Све присутене у име универзитета поздравио је ректор, проф. др Небојша Арсић и подсетио да оовај универзиет слави и 53 године од свог настанка.
– Као што многи знају ми смо свој рад започели у Приштини, али због стицаја околности и велике неправде која је учињена нашем народу и нашем универзитету ми се данас налазимо у Косовској Митровици. И како свако зло има и своје добро, добро је то што смо опет међу својима, што нисмо изгнани и немамо намеру да то будемо . Ми ћемо остати овде, ништа нас неће отерати и сваку наредну годишњицу славићемо у овом месту, на овим просторима, са овим људима упркос свим притисцима који се на нас врше -поручио је Арсић.
– У добру је лако добар бити треба се показати када време није добро а управо је такво време. Универзитет дели судбину свог народа, ми смо ту са свима осталима да заједно се боримо, пружимо подршку једни другима и да никада никог не оставимо на цедилу- додао је Арсић.
УСПЕШНИ УПРКОС ТЕШКИМ ВРЕМЕНИМ
Он је истакао да је најсветлија дужност универзитета да образују младе људе, међутим један од највећих приоритета им је безбедност студената. Да настава иде, да се све наставне активности одвијау неометано али да безбедност студената и свих осталих буде приоритет.
– Имајући у виду какве су нам мере наметнуте, недемократске, против људскигх права, ускараћена нам је слобода кретања, сви знамо за проблем са регистарским таблицама, многи суденти не могу да дођу да присуствују предавањима и другим наставним активностима. Шта смо ми урадили. Нисмо се предали, чинимо све што је могуће да у таквим ненормалним околностима одвијамо наставу, пратимо технолошка достигнућа- подвукао је Арсић и додао да су факултети овог универзитета опремљени најсавременијом опремом.
– Имамо тзв. паметне учионице које немају многи други универзитети, који су много развијенији од нас- навео је Арсић.
Он је истакао да се улажу велика средства у развој овог универзитета.
– Улажемо велика средства, пре свега Влада Србије преко Министарства посвете и Канцеларија за КиМ. Али да улаже и сам универзитет кроз пројекете , учествујући  на многим националним  и међународним пројектима. Ту смо међу најуспешнијим институцијама не само у нашој земљи него и шере. Наш универзитет тренутно кооординира неколико великих пројеката а партнер је у још више.
Ми ћемо наставити у том правцу. Добар глас се далеко чује. Почеле су да да нас ангажују друге земље да за њих пишемо пројекте. Управо смо завршили један велики пројекат за једну велику земљу. Нећу да је именујем, чуће се за то- казао је Арсић.
Истакао је да је поносан и на чињеницу да имају изузезтно добру сарадњу са свим осталим универзитетима у Републици Србији, Републици Српској, у региону и шире.  Такође је истакао да су посебна вредност и будућност овог универзитета млади кадрови, професори и асистенти који се запошљавају на овом универзитету који има омогућава услове за даље напредовање.
Ректор је позвао младее људе широм Србије да упишу неки од факултета Приштинског универзитета. Како је рекао, били су мало скептични у вези са уписом нове генерације студената због актуелне ситуације, али да се испоставило другачије.
– Могу са вама да поделим срећу и задовољство, да вам кажем да смо у увом тренутку попунили више од 70 процената расположивих места на овом универзитету.  Надам се да ћемо у сптембру попунити сва расположива места и са новим еланом кренути у нову школксу годину- казао је Арсић.
У име Министарства просвете Свечаној академији је присуствовао помоћник министра за високо образовање у Мнинистарству просвете с др Александар Јовић
– Министарство просвете пратећи политику Владе Републике Србије и нашег председника Александра Вучића наставиће у наредном периоду, као и у претходниом годинама, да пружа пуну материјалну и сваку другу подршку наставницима, сарадницима и студентима овог универзитета- казао је Јовић и додао:
–  И да је улога овог универзитета да само сачува српски језик, српску културу и идентитет на овим просторима, рекли би то је доста. Да обезбеди високообразовани кадар за наше институције на Косову и Метохији, рекли би да је и више него доста. Међутим овај универзитет не преживљава, овај универзитет живи и раме је уз раме са другим универзитетима у Србији шире и препознат је европској и светској сцени као актер од поверења за остале универзитете .
ВИДОВДАНСКЕ ПОВЕЉЕ И ПРИЗНАЊА
Сенат Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици “Видовданске повеље” доделио је ове године проф. др Маријани Дукић Мијатовић, државном секретару у Министарству просвете, као и Привременом органу Општине Косовска Митровица „за велики и несебичан допринос у раду, развоју и јачању Универзитета у Приштини с апривременим седиштем у Косовској Митровици и афирмацији академске заједнице на Косову и Метохији“.
Председник привременог органа Александар Спирић уз честитке дана универзитета рекао је да је постојаност Срба на овим просторима загарантована уколико свако да свој допринос у времену када је мир најпотребнији српском народу на Косову.
– Одлучно потврђујемо да остајемо овде, да градимо и стварамо заједно. Свако од нас даће свој допринос, очувањем својих домова, очувањем мира који је јако потребан. Упис на универзитет ове године се одвија под слоганом „Наша будућност овде почиње“. Рекли бисмо – будућност Србије овде почиње- поручио је Спирић.
Овогодишње „Видовданске плакете“ уручене су Српском привредном друштву- Хуманитарној фондацији “Привредник”, Универзитету у Лублину, Јавном предузећу „Службени гласник“, Министарству културе Републике Србије, Народној банци Србије као и Милошу Миливојевићу донатору из Чикага.
у Име добитника плакета захвалио се профеор Јово Радић, из Фондације “Привредник”
– Хвала вам што постојите, хвала вам што чувате српски идентитет на овим просторима. Сачувати језик и веру то је највће достигнуће које може један народ да постави себи као задатак- казао је Радић и пренео благослов патријарха српског Порфирија који је духовни покровитељ и законски представник фондације ” привредник”. Његовом вољом и његовим залагањем “привредник”  је своју делатност проширио са на Универзитет у Косовској Митровици и намерни смо да остајемо са вама трајно у освајању наших српских националних интереса- поручио је Радић.
На дан Универтзитета признања су додељена и истакнутим професорима на универзитету као и најбољим студентима на сваком од факултета.
У име награђених студената присутнима се обратила студенткиња одсека за матиматику на Природно математичком факултету Ана Вучетић чија је просечна оцена 10.
– Велика је част и привилегија да се данас на Видовдан обратим у име награђених студената. Користим прилику да се захвалим Универзитету и свим професорима који су нам поред квалитетног образовања омугућили учествовање у студентским разменама и школовање на најпрестижнијим европским универзитетима. Свуда пођи, кући дођи. Зато свим садашњим и будућим студентима поручујем да остану овде где имају добре услове за студирање, квалитетне професоре и садржајан студентски живот. Онај ко једном дође на Косово, осећа да овде припада и срцем и душом. Хвала свима и нека нам је срећан дан универзитета- рекла је Вучетић.
Након завршетка академија отворен је нови мултифункционални амфитеатар на Факултету техничких наука који је урађен по највећим светским стандардима и који је опремљен најмодернијом опремом за предвања, праћење и организовање предавања и конференција.
С.К.
Подели на: