Најновије вести

Стварамо перспективу за бољи живот на овим просторима

У Лепосавићу постављен камен темељац за градњу још једне стамбене зграде.

Jелена Стојковћ, помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију, задужена за градјевински сектор и Председник Привременог органа општине Лепосавић и градоначелник Зоран Тодић положили су камен темељац на локацији код старог обданишта за градњу још једне стамбене зграде у овом месту. Са завршетком још ове зграде биће их укупно седам, односно осамдесет и четири стана за расподелу у Лепосавићу, Лешку и Сочаници.
Лепосавић, 26. Августа- Овде на крајњем северу Косова и Метохије последње две године бележи се експанзија станоградње, односно више је зграда саградјено у последње три године, него за предходних двадесет. На ову чињеницу треба подсетити, баш када се поставља камен темељац за седму зграду у овој општини која ће увећати фонд станова за расподелу на укупно 84 стана који ће чекати нове станаре, а расподела се очекује, колико до краја ове године.
Јелена Стојковић, помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију након полагања камена темељца на новом градилишту,измедју осталог, казала је да је срећна што присуствује овом свечаном чину и да је ово само још један у низу радова који се реализује на Косову и Метохији као помоћ нашем народу.
– Канцеларија за Косово и Метохију наставља са улагањем и изградњом , а на северу Косова и Метохије у овој години опредељено је петнаест стамбених зграда које се завршавају. То је јасан знак и неупитан симбол да Канцеларија за КиМ подржава и помаже свој народ, народ то зна и то није само у стамбеном збрињавању , већ у збрињавању на свим пољима, казала је Стојковић.
Председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић овом приликом , рекао је, да је ово леп тренутак за општину Лепосавић, јер захваљујући држави Србији, Влади Републике Србије и Канцеларији за КиМ , данас имамо ексанзију станоградње , не само у Лепосавићу, већ на целом Косову и Метохији.
– Ово је потреба за наше наше младе људе који немају решено стамбено питање и ово је један вид помоћи у њиховом збрињавању, да реше егзистенцијално важно питање, као што је кров над главом , како би могли да планирају своју будућност и перспективу на овом подручју. Ово су станови за младе брачне парове, али и за кадрове, и ово је у Лепосавићу седма стамбена зграда која се гради у последње три године. Улагање наше државе Србије видљиво је и у другим установама и институцијама, а познато је да смо реновирали све предшколске и школске установе, а наставићемо да радимо и у наступајућем периоду како би смо ставарали квалитетније услове за живот наших становника, казао је Тодић.
Спонтано окупљени градјани , поводом овог лепог догадјаја у Лепосавићу, истакли су да их радује свако улагање и нова градња овде у свом месту, и да то пружа перспективу и наду за бољи живот и опстанак и останак на овом подручју.
Представници општине , заједно са делегацијом Канцеларије за Косово и Метохију обишли су и завршене радове на великом објекту Ученичког дома, који се гради у Лешку, у саставу Средње Пољопривредне школе, и који ће по окончању радова, како је најављено, бити намодернији и најбоље опремљени објекат у овој области ученичког стандарда. А познато је да је Средња пољопривредана школа Приштина- Лешак, школа регионалног значаја и овде школу похадјају ученици из свих средина са Косова и Метохије, али и из централне Србије, па је Ученички дом био неопходан за њихов адекватни смештај и пружања свих других услуга који се тичу ишране и боравка након обавеза у школи. Уз то, његовим стављањем у функцију, како се очекује у наредним месецима, овде ће и посо наћи известан број радника, што је свакако добробит за месну заједницу Лешак.
Питања новинара односила су се и на информацију о скором почетку нове школске године и има ли проблема у овој области, с обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију, када корона вирус поново узима маха. Председник ПО СО-е Лепосавић Зоран Тодић, изнео је уверење да ће школска година почети на време.
– Обавили смо разговоре са директорима свих школа, наравно пратећи све мере које су на снази, а које се тичу заштите од корона вируса и никаквих сметњи нема да школска година почне онако како смо то навикли у нормалним условима. Што се тиче школских објеката све је спремно, наша деца кренуће у реновиране школе, биће у новим клупама, у новим фискултурним салама, а све то захваљујући нашој држави Србији , Канцеларији за КиМ која је обезбедила финансијска средства да се све квалитетно и на време одради. С право се могу похвалити да је општина Лепосавић једна од ретких , која је успела да у једној години реновира све три Основне школе и Средњу школу ”Никола Тесла” у нашем месту, казао је Тодић и најавио нова улагања, а медју њима, обавестио је све присутне, да су управо обезбедјена средства за градњу моста на реци Ибар у селу Дрен, који је однет у поплавама почетком ове године, али и градња индивидуалних стамбених објеката за наше градјане, који су тешкој материјалној ситуацији.
В.Вукојевић

 

Подели на: