Најновије вести

Судар старог и новог у грађевинарству

Имајући у виду да на Косову и Метохији доминира српско средњевековно и нововеквно културно наслеђе од којег су најзначајнији манастири, цркве, тврђаве, старе куће, стара српска гробља, споменици и други објекти, претражили смо „старе куће“ у Ибарском Колашину, општина Зубин Поток. Овде је важно напоменути да су остаци сатрих кућа у овом крају најприсутнији у брдско-планинским селима општине Зубин Поток и да се везују за крај 18. века све до друге половине 20 века.О томе сведоче старе камене развалине.

У Зубином Потоку као и у другим деловима Косова и Метохије облик куће је зависио од грађе која се могла наћи у најближој околини, од занимања домаћина, од имовног стања, од етнчике припадности и веза са другим крајевима и суседима. Ипак, развој колашинске куће може са сигурношћу да се прати од 18. века, тачније од досељавања данашњег становништва у ове крајеве. Због вековне забачености и саобраћајне неарзвијености промене су овде веома споро продирале. Колашинска кућа је дуго времена прављена само од дрвене грађе. Биле су то куће прилагођене животу у великим патријархалним породицама, а понекад и породичним задргама. На слици се виде осатци старе куће, такозвана „Куле“ у Ровцу на Мокрој Гори, имућне породице Тома Утвића, који и данас стоје. Кула је, у ствари, била власништво браће Утвић и коришћена је све до друге половине 20. века. После су се власници ове „куле“ у потрази за бољим животом раселили по Србији и свету.
На другој слици су остаци старог амбара, оставе за кукуруз и жито, у селу Загуљ на Мокрој Гори.
За двадесет година овог века, од 2000. године до данас, готово целокупно становништво се из околних планинских села спустило и доселило у подножје, односно у котлину реке Ибра и кренуло је са градњом модерних једноспратних и двоспратних кућа од бетонских блокова, цигле и другог материјала. Улагањима Републике Србије, средствима од приватног предузетништва (трговина, услуге) и од занатства никле су нове куће и стамбени објакти а Колашин (општина Зубин Поток) коначно изашао из неоправдане заосталости и занемарености. У Зубином Потоку се, данас, местимично може уочити упадљив судар старог и новог у грађевинарству.
С.Ђукић

Подели на: