Најновије вести

Сусрет Вучића и Путина 26. априла у Пекингу

Председници Србије и Русије, Александар Вучић и Владимир Путин, састаће се у Кини 26. априла, најавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је на конференцији у Москви, где се састао са руским колегом Сергејем Лавровом, рекао да ће се Вучић и Путин састати у Кини, уочи самита у Берлину.

Дачић је рекао да се повећава обим спољнотрговинске размене Србије и Русије.

“Она је прошле године износила више од три милијарде долара и желимо да се тај узлазни тренд настави. Почела је и изградња гасовода кроз Србију – Турског тока и циљ је да се радови заврше што пре. Спречен је Јужни ток, а Северни ток је добио све дозволе саме ЕУ”, наводи Дачић.

Подсећа да су на Србију вршени притисци запада у вези са гасом из Русије.

“У чему је гас из Русије специфичан у односу на гас који Русија шаље у Немачку?”, напомиње шеф српске дипломатије.

У том контексту је, каже, важно да се зна да ће Србија и Руска Федерација увек радити на проналажењу најбољих могућих политичких решења за проблеме који постоје у региону Западног Балкана.

Дачић је захвалио Русији, Путину и Лаврову на великој подршци коју пружају Србији у одбрани територијалног интегритета и суверенитета.

“Србија није у стању да заштити свој национални интерес без помоћи Руске Федерације. Ситуација на међународној сцени је таква, а правила међународног поретка се све више руше и таква су да Србија без помоћи пријатеља не може да заштити своје националне интересе”, сматра Дачић напомињући да је врло важно што је Русија стална чланица СБ УН.

За Србију је то, истиче, фактор стабилности и сигурности.

“Тако да, на пример, одлука да Косово буде примљено у чланство у УН не може бити донета, јер мора да прође СБ УН”, додаје шеф српске дипломатије.

Такође је, истиче Дачић, за Србију важна помоћ Руске Федерације и других пријатеља у вези са чланством Косова у међународним организацијама.

“Ми се у међународним организацијама руководимо тиме да будемо једни другима од помоћи и ту су наши односи на веома високом нивоу”, напомиње министар спољних послова Србије.

Дачић каже да ће Србија и Русија наставити сарадњу када је реч о случају покушаја приштине да уђе у Интерпол.

“Ове године конференција је у Чилеу и опет ће вршити притисак и љутити се на нас што лобирамо да неке земље не признају Косово или радимо на томе да промене одлуку о признању Косова. Сада је проблем што Србија има, наводно толико велики утицај, да можемо да спречимо да неко постане члан неке велике међународне организације”, рекао је Дачић.

Подсећа да је 13 земаља повукло признање Косова напомињући да се нада да ће се тај процес наставити и даље.

“Важно је да ми у заштити наших интереса полазимо од тога да се консултујемо са Руском Федерацијом и зато је састанак председника Вучића и Путина, уочи састанка који је сазвала Ангела Меркел у Берлину, веома важан. Ми нећемо повлачити никакве потезе без консултација са Руском Федерацијом. Радује нас руски став да ће они подржати све оно што је у интересу Србије”, напомиње Дачић.

Подели на: