субота, 27. новембра 2021. | 13:08

Сусрети Дачића у УН са више званичника

Пред отварање генералне дебате 74. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић имао је низ краћих сусрета са високим светским званичнима.

 

Шеф српске дипломатије срео се и имао краће разговоре у седишту Уједињених нација са премијером Белгије и будућим председником Европског савета Шарлом Мишелом, министром иностраних послова Бразила Ернестом Араужом, министрима иностраних послова Туниса и Бангладеша, генералним секретаром ОЕБС-а Томасом Гремингером и другима.

Ивица Дачић на скупу на тему “Глобални позив за заштиту верских слобода”
Дачић ће обавити разговоре и са званичницима земаља из региона – председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић, министром иностраних послова Хрватске Горданом Грлићем Радманом, председавајућим Председништву БиХ Жељком Комшићем, саопштено је из Министарства спољних послова.

Дачић је разговарао са министром иностраних послова Таџикистана Сироџидином Асловом.

Истакли су важност редовних сусрета и наставка даљег унапређења билатералне сарадње између две пријатељске државе.

Саговорници су указали на велики потенцијал који постоји за развој билатералних економских односа, за шта је неопходно утврдити заједничке именитеље од обостраног интереса.

Истакнут је интерес да се именују почасни конзули у Србији и Таџикистану, који би радили на даљем зближавању две земље.

Дачић се састао и са министром иностраних послова Краљевине Саудијске Арабије Ибрахимом Абдулазисом Ал-Асаром.

Саговорници су се сложили да би даљем унапређењу односа двеју земаља допринела размена посета на високом и највишем нивоу. Посебно је указано на могућности јачања сарадње у области економије, трговине, образовања, туризма, медицине.

Министар спољних послова Ивица Дачић је разговарао и са министром иностраних послова Боливарске Републике Венецуеле Хорхеом Ареасом.

У пријатељском разговору министри Дачић и Ареаса су разменили мишљења о актуелним унутрашњим и спољнополитичким догађањима.

Шеф дипломатије Венецуеле је информисао о тренутној ситуацију у Венецуели и настојању да се кроз дијалог изнађе решење за политичку кризу у којој се његова земља налази.

Министар Дачић је нагласио да је подршка мирном решавању унутрашње ситуације у Венецуели и у интересу Србије.

У оквиру генералне дебате, шеф српске дипломатије учествовао је на скупу о заштити верских слобода.

Подели на: