Најновије вести

Сутра локални избори на КиМ

На Косову и Метохији сутра се одржавају локални избори. Бирају се председници општина и одборници скупштина у 38 општина. Од њих, десет је са српском већином. Активиста цивилног сектора и кооординатор за надгледање избора Марко Трајковић каже да верују да ће мања излазност бирача бити на северу КиМ због дешавања претходних недеља.

 

Срби ће своје представнике бирати у скоро 20 општина, али у десет могу да рачунају да ће имати могућност управљања њима. У тих десет општина укупно је 26 кандидата за председнике општина – 18 српских, а њих осам су представници албанских странака. Од поноћи је на снази предизборна тишина.

Марко Трајковић, активиста цивилног сектора и кооординатор за надгледање избора каже за РТС да за разлику од претходних локалних избора, није било класичне предизборне кампање у српским средима са великим митинзима.

“Цела преизборна кампања се углавном одвијала од врата до врата, где су кандидати ишли од куће од куће и представљали себе и свој програм. Масовно су се користиле и друштвене мреже”, каже Трајковић.

Додају да су кандидати током те кампање од врата до врата тражили глас, а да су бирачи износили су своје проблеме.

“Највећи проблем у српским срединама је назапосленост младих и што ти млади одлазе одавде. Верујем да се кандидати више баве тиме, али и локалним проблемима”, објашњава Трајковић.

Истиче да верује да ће највеће последице да се осете на излазност бирача на северу КиМ, због дешавања последњих недеља.

“Већ је почела прича о бојкоту – нема бојкота, али ће се осетити последице дешавања задњих пар недеља”, каже Трајковић.

Додаје да је њихова процена да ће бити мања излазност него на претходним локалним изборима, те да се први резултати избора неће знати пре 21 сат.

Централна изборна комисија регистровала је укупно 32 политичке странке, 34 грађанске иницијативе, једну коалицију и 23 независна кандидата за председнике. Саопштено је да право гласа на локалним изборима који су заказани за сутра има 1.885.000 грађана.

 

Подели на: