Најновије вести

Свако угрожавање имовине СПЦ у Црној Гори би покварило односе

Свако угрожавање имовине српске цркве у Црној Гори би неминовно водило погоршању иначе добрих односа две земље и зато молим власти или већину у Црној Гори да не подрже предложени закон, који је на то усмерен, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

 

Он је тако одговорио на питање шта мисли о предлогу Закона о слободи вероисповести у Црној Гори који је усмерен на отимање имовине српске цркве у тој земљи.

“Добио сам анализу предложеног акта за црногорски парламент и ми ћемо и преко Венецијанске комисије покушати да замолимо да се тај акт не усвоји, пошто није добар за српски народ који има своју цркву уЦрној Гори. То није некаква митрополија или епархија, већ Српска православна црква у Црној Гори”, истакао је Вучић.

Каже да је предложени акт лоше решење и да може само да упути молбу да се то не усвоји, пошто то не може да захтева.

“Као председник државе који брине о положају Срба и који не жели да кваримо односе са ЦГ, већ да градимо добре односе са ЦГ, имам молбу према властима или већини уЦрној Гори да такав захтев не усвоје. То је моја молба, нада и жеља, јер српска Црква вековима постоји на том тлу и она није заштита и уточиште не само српском народу, већ и онима који се осећају Црногорцима и припадницима других народа или националности”, поручио је Вучић.

“То је много више од свега и зато моја молба властима уЦрној Гори, ако желе да је чују и услише. А, ако не, то је њихово право и могућност и то ћемо разумети и умети у складу са тим да се понашамо”.

Таква одлука, наиме, како је указао председник, у значајној мери би покварила врло пристојне и добре односе, које Србија и Црна Гора данас имају.

“Свако угрожавање имовине српске цркве у Црној Гори би неминовно водило стварању лоших односа, а томе се нити надам, нити то желим, већ желим најбоље односе Србије са Црном Гором”, закључио је Вучић.

Вучић је рекао да изјава његовог генералног секретара Николе Селаковића о Црној Гори није на фер начин пренета, те да је Селаковић јасно рекао да не говори о данашњем стању, већ о прошлости и оградио се да износи лични став.

Вучић је, упитан да прокоментарише изјаву Селаковића, указао да није гледао емисију у којој је он говорио, већ да је видео само вести на агенцијама.

„У регионалним медијима сам, међутим, видео неку врсту хајке. Нису на фер начин пренели шта је Селаковић рекао. Није истина да је говорио о данашњем стању, већ о прошлости и оградио се да је то његов лични став као правног историчара”, објаснио је он.

Вучић је, међутим, подсетио да је Црна Гора постала независна 2006. године, а пре тога су, каже, властодршци у Београду, Београдским споразумом, погазили Устав.

„Са Хавијером Соланом су потписали Београдски споразум и разорили СРЈ, и без икаквог референдума прешли са федерације на конфедерацију. Потом је дошло и до отцепљења услед ужасно вођење кампање из Београда, и као да су многи међународни фактори учествовали у договору да се Црна Гора одвоји”, рекао је он.

Додао је да су способности наших власти биле такве да је само две године касније и Приштина једнострано прогласила независност.

„Губили смо једно за другим. Данас ми поштујемо Црну Гору као државу, и желимо да имамо добре односе са свим њеним грађанима”, подвукао је Вучић.

Црногорска влада саопштила је данас, након што је Вучић позвао Црну Гору да не усваја предлог Закона о слободи вероисповести, да нити Подгорица “креира” законодавне активности Србије, па неће ни Србија црногорске.

“Захваљујемо се председнику Вучићу на саветима. Али га подсећамо и овим поводом да је Црна Гора суверена држава која самостално креира свој законодавни оквир водећи рачуна о интересу сваког појединца и заједнице у целини”, навели су у Влади Црне Горе за ЦдМ.ме.

Служба за односе с јавношћу црногорске владе је навела и да не жели да креира законодавни оквир ни једне стране државе и да не допушта било коме да креира њихов систем.

“Ми немамо нити ћемо имати амбиције да утичемо на законодавну активност државе Србије нити ћемо дозволити било коме па ни Србији да утиче на наше одлуке”, наводе у црногорској влади.

Вучић је изјавио да ако састанка у Паризу буде, Србија ће бити у тешкој ситуацији, а ако га не буде, у још тежој, “у још тежем глибу”, али да ће у тешкој ситуацији бити и цео регион.

Вучић је најавио да ће у наредних десет дана разговарати са неким од високих функционера САД и указати им какво је наслеђа оставила администрација Била Клинтон и Медлин Олбрајт у региону.

“Поново ћу, у писаном облику позвати Доналда Трампа да посети Србију. Покушаћу да разговарам са неким од најближих сарадника и тражим подршку за компромисно решење”, рекао је Вучић новинарима у Палати Србија.

Он је додао да је Америка уз Косово и да ће га штити, као и Немачка и земље Квинте.

“Утолико је наш проблем већи и тежи. Једна мала Србија, када је снажна, чврста, има углед, може да постиже ограничене, али одређене резултате”, рекао је Вучић.

Упитан о Балканској унији, он је рекао да је Србија увек била “за”, у смислу регионалне економске зоне, уклањања граница и бржег протока роба и услуга.

Према његовим речима, Балканска унија је “спасоносно решење” за Србију, али и друге у региону.

Он је рекао да се земље из региона “плаше Србије као неког хегемона” и да би Србија регионалну зону могла да искористи за своју доминацију, док Србија само хоће да нормално пролази и тргује.

Вучић је упитао и о каквој се Балканској унији прича, када су таксе Приштине и даље на снази и онемогућена је слободна трговина.

Подели на: