Најновије вести

Све на једном месту за будуће бруцоше

У Лапљем Селу одржан пети Сајам образовања ”Дођи, информиши се”

 

У Спортској хали у Лапљем Селу одржан је пети по реду Сајам образовања ”Дођи, информиши се”, који за ученике завршних разреда средњих школа организују Дом културе из Грачанице у сарадњи са Општином Грачаница, Привременим органом општине Приштина и Приштинским универзитетом са привременим седиштем у Косовској Митровици.
Сајам је отворила председница општине Грачаница проф.др Љиљана Шубарић која је будућим студентима поручила да пажљиво и мудро бирају своја будућа занимања. Она је истакла да ће Универзитет у Приштини свима омогућити добро и квалитетно студирање.
-Образовање није само усвајање одређених знања и вештина, образовање подразумева усвајање и поштовање моралних начела и принципа. За особу која је у својој струци успешна и која је истовремено спремна да се залаже и да брани сопствене моралне принципе и норме, можемо тврдити да је образована. Све остало спада у домен едукације, која искључује моралну и духовну категорију, рекла је Шубарић отврајући Сајам образовања. Она је том приликом будућим бруцошима пожелела успех у даљем образовању.
Проректор за научно-истраживачки рад Приштинског универзитета прф. Др Јордан Радосављевић обратио се будућим студентима који су организованим превозом и у пратњи својих професора дошли на сајам, истичући да је циљ сајма да средњошколцима пружи помоћ у одабиру професије.
-Основни циљ сајма јеста да матурантима пружимо помоћ у доношењу једне од најважнијих одлука живота а то је одабир будућег занимања, јер ће на тај начин одредити и свој животни пут. Универзитет је најважнија и најзначајнија високошколска установа и кључна установа за развој наше заједнице и друштва на принципима знања, компетентности и иновација, казао је Радосављевић и посебно истакао да поред националног интереса, предности студирања на Универзитету у Приштини су и све бољи услови студирања као и рад на бројним заједничким пројектима са европским универзитетима.
Сајмам образовања ”Дођи, информиши се” свим заинтересованим матурантима нуди прилику да на једном месту добију све потребне информације о програмима, кредитима, стипендијама и другим погодностима студирања на Приштинском универзитету. По оцени већине учесника сајма, то је добра прилика да се преломи и донесе коначна одлука код већине оних који се двоуме шта уписати након средње школе.
Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Кососвкој Митровици ове године врши упис студената на 37 студијска програма на основним академским студијама и на три студијска програма интегрисаних академских студија са преко 1600 места, од чега се 1163 места финансирају из буџета.

М.Ч.

Подели на: