Најновије вести

Све више младих девојака у ловству

Ловачки савез Косова и Метохије

У овом ловачком савезу има 100 младих ловаца, од којих је 80 девојака и 20 младића. -Успешно кренуо пројекат насељавања јеленске дивљачи и фазана
Ловачки савез Косова и Метохије са седиштем у Косовској Митровици део је Ловачког савеза Републике Србије. Подмлађивање ове организације и враћање ловачке етике на место које јој припада су, како нам је рекао председник Ловачког савеза КиМ Илија Елезовић, главни приоритети на које је стављен акценат и на којима се активно ради. Ти су приоритети избили у први план јер је криволовство као и бесправна и непланска сеча шума прешла сваку разумну меру и прети опстанку биљног и животињског света на простору Косова и Метохије и угрожава здраву средину. Ловачки савез КиМ има на теритроији на којој је опстало српско становништво 12 ловишта и исто толико ловачких удружења. Косовска ловишта су европска ловишта, истиче г-дин Елезовић. Први писани трагови о лову, напомиње он, датирају са Косова и Метохије из 13 века. Један монах је описао лов у околини Призрена. Некада ловом није могао да се бави свако. Данас се не поштује ни минимум кодекса. Ретке врсте (тетреб, дивокоза, медвед…) су веома угрожене криволовом и непланском сечом шуме.
Ловачки савез Косова и Метохије је успешно кренуо и у подмлађиавње чланства. Тако да у оквиру овог ловачког савеза већ има 100 младих ловаца, од којих је 80 девојака и 20 младића.
У првом кварталу ове године, у априлу је у пет ловишта на северу КиМ убачено 1000 фазана. По 200 фазана у Лешку, Сочаници, Звечану, Зубином Потоку и у Грачаници. – Ови фазани који су набављени у фазанерији у Краљеву су се изузетно добро одржали. А идуће године је у плану набавка још 2000 фазана али овога пута из места Ристовићи у Војводини која слови за највећу фазанерију у Европи, рекао нам је Елезовић. У плану је такође уношење дивљих свиња из неког репродукционог центра у Србији. На обронцима Копаоника је унето 30 јелена који су се такође добро прилагодили и спшстаће се у Лепосавић. Ово је у склопу пројекта о насељавњу јеленске дивљачи. -Зато апелујем на ловце да строго воде рачуна да, уколико виде примерке срнеће дивљачи, уживају у погледу, али никако да је одстреле или угрозе”, поручује Илија Елезовић. Његов мото је -Шума без дивлајци је као школа без ђака. Идуће године Ловачки савез КиМ ће у октобру обележити 100 година од оснивања. Тетреб као симбол угрожених врста је и симбол Ловачког савеза КиМ. Тетреб је толико осетљив на људску цивилизацију да га је тешко видети јер је неповерљив према човеку. Станишта тетреба су и у свету су веома ретка. Има га у Финској, Норвешкој, Русији, БиХ и на КиМ. На северу Косова и Метохије тетреба има на Мокрој Гори. Председник Ловачког савеза КиМ Илија Елезовић потиче из ловачке породице из Вучитрна у којој су се готово сви бавили ловом и риболовом.
На Косову и Метохији је у плану оживљавање соколарства али то је за сад само као идеја јер је то дуготрајан, упоран, истрајан и скупоцен спорт.
С.Ђукић

 

Подели на: