Најновије вести

Свечани дочек за Лукашенка испред Палате “Србија”, потписано више споразума

Председник Александар Вучић приредио је испред Палате “Србија” свечани дочек за председника Белорусије Александра Лукашенка који је у званичној посети Србији. Уследио је тет-а-тет састанак двојице председника, а затим и потписивање билатералних споразума.

 

Након свечаног дочека испред Палате “Србија”, двојица председника започела су разговоре у четири ока.

На почетку састанка Вучић је истакао да је веома срећан поводом Лукашенкове посете Србији и истакао да његова посета приликом бомбардовања 1999. никада неће бити заборављена.

“Српски народ воли белоруски народ и пошутјемо све што сте урадили од ваше дивне зеље и желимо да сачувамо наше добре односе. Наши политички односи су искрени, отворени”, напоменуо је председник.

Истакао је да трговинска размена расте напоменувши да много тога може да се уради да она достигне 500 милиона долара на годишњем нивоу.

“Уверен сам да ваш однос према Србији бар донекле можемо да пратимо и да увек покажемо колико ценимо вашу земљу и колико ценимо ваш рад и вашу енергију”, нагласио је председник Србије.

Лукашенко је захвалио на позиву да посети Србију подсећајући да је посета 1999. године била “посета браћи и пријатељима”.

“Ми смо ваши људи и ви сте наши. Многи су покушали да нас посвађају, али смо реализовали наше планове. После 20 година састајемо се поново, данашње време је компликовано”, истакао је председник Белорусије у уводном обраћању.

Напоменуо је да је Србија предивна земља, какве нема ни на Балкану, ни у Европи ни на свету.

Након првог дела тет-а-тет састанка који је био отворен за јавност, уследио је разговор двојице државника иза затворених врата.

Делегације две земље потписале су, затим, више билатералних споразума у бројним областима – науке, просвете, технологије.

Двојица председника затим су се обратила јавности на конференцији за медије.

Најављено је да ће се током дана Лукашенко током дана обратити и посланицима на посебној седници Парламента.

Председник Белорусије је јуче стигао у званичну посету Србији, а председник Вучић дочекао је белоруског колегу на Аеродрому “Никола Тесла”.

Вучић и Лукашенко су затим положили венце на Спомен-гробљу ослободилаца Београда и на Споменик црвеноармејцу.

Председник Србије је приредио и вечеру у част председника Белорусије.

Подели на: