Најновије вести

Свечано и достојанствено

У Косовском Поморављу Прослављен празник Светог Цара Константина и Царице Јелене

 

 

Православни верници у Косовском Поморављу данас прослављају свечано и достојанствено, празник Светог цара Константина и царице Јелене. У махали Стаменковци у селу Паралову код Гњилана у црквеној капели поред обновљеног црквишта где се у средњем веку налазио храм посвећен Светом цару Констатину и царици Јелени служена је пригодна празнична литургија, након чега је сечен колач који су ове године припремили запослени у ОШ „ Свети Сава „ у овом месту.Они су приредили и празничну трпезу ( Трпеза љубави) за све госте.

И у селу Коретишту код Гњилана, празник Светог цара Константина и царице Јелене светкује се као сеоска и храмовна слава, те је данас и у овом месту у Косовском Поморављу било свечано. У овдашњем православном храму посвећеном Светом цару Констатнину и царици Јелени након свечане литургије оргаизован је пригода културно уметнчки програм, као и Трпеза љубави за све госте.

У селу Бушунце на територији општине Косовска Каменица празник Светог цара Констатнина и царице Јелене такође се празнује као сеоска и храмовна слава. Након свечане празничне литургије кругу овдашње цркве посећене Св. цар Костатину и царици Јелени у организована је пригодна свечана трпеза за госте, у овдашњим православним српским довомвима таккође уз свечану трпезу дочекивани су и и испарћани гости, како то традиција и вековни обичаји налажу.

С.И.

Подели на: