Најновије вести

Свечано и достојанствено

Лепосавић прославио Светог Василија Острошког општинску и храмовну славу

 

Свечану литургију служио је Владика рашко-призренски и косовскометохијски Теодосије у саслужењу свештенства храма Светог Василија Острошког у Лепосавићу. Честитку поводом општинске и храмовне славе председнику Привременог органа општине Зорану Тодићу и градјанима Лепосавића упутио је и Петар Петковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију.
Светог Василија Острошког градјани Лепосавића обележавају као општинску и храмовну славу од када је овде у центру града подигнут храм посвећен Светом Василију Острошком. У свечаној и достојанственој атмосфери Лепосавић је дочекивао госте целог дана, а празник свештенству и народу честитали су и градјани суседних општина.
Обележавање славе почело је служењем свечане литургије у храму Светог Василија Острошког, коју је служио Владика рашко-призренски И косовскометохијски Теодосије уз саслужење свештенства храма Светог Василија Острошког . Након литургије верни народ се причестио на овај велики празник.
Организоване су И литије градским улицама, а потом је на платоу испред храма обављено освећење И резање славског колача и подела златоносне чеснице.
Српска православна црква и њени верници Светог Василија Острошког обележавају 12. маја. Лепосавић је Светог Василија Острошког узео за свог заштитника и заштитиника овдашњег народа, од 2000-е године, када је овде жељом и прилозима верног народа и општине Лепосавић саградјен храм посвећен Светом Василију Острошком.
Свети Василије Острошки , Мркоњићи , Попово Поље- 1610- Острог 1671, познат и као Свети Василије Острошки Чудотворац, родјен као Стојан Јовановић, познати је еписком захумски и српски православни светитељ. Православни верници оовог светитеља поштују И светкују у свим српским земљама, а његове мошти чувају се у манастиру Острог у Црној Гори. У народу је Свети Василије познат по свом подвизништву и многобројним чудотворним исцељењима.
Лепосавић обележава овај дан уз бројне културно – уметничке И спортске садржаје. Наступале су певачке И фолклорне групе Културно уметничког друштве ‘’Копаоник’’, а организоване су И тардиционалне уличне трке. У овој атлетској дисциплини наступали су спортисти од нижих разреда Основне школе до студената Факултета за спорти физичко васпитање Приштина-Лепосавић.
Како то славски обичаји налажу у Лепосавић су дошли бројни гости, а многи су И путем телеграма председнику Привременог органа општине, Зорану Тодићу, свештенству и народу честитали славу. Медју њима телеграм честитку упутио је и Петар Петковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију, који је честитао велики празник , општинску и храмовну славу Светог Василија Острошког.
-Свети и богоносни отац Василије је много учинио и чини да у нашим невољама И страдањима , распећима И васкрсењима опстанемо и не посустанемо , стално нас подсећајући да је критеријум наше вере управо љубав , јер истинска вера пројављује се кроз љубав и праштање, казао је Петковић. У наставку је поручио,, окрепимо се И ми данас његовом снагом И љубављу у овим временима пуним изазова и искушења И изнесимо наш крст победоносно. А наше јединство и праведна борба за опстанак српског народа на Косову И Метохији , учиниће да сачувамао наше присуство , овде где је огњиште нашег православног бића , огњиште нашег постојања и идентитета и где су наше највеће светиње’’.
На крају Петковић је пожелео лепосавцима да чувају свој национални понос , као до сада, да буду отворени И добродошлицом дочекују све људе добре воље и добрих намера.
В.Вукојевић

Подели на: