Најновије вести

Свечано у школама

Обележвање православног празника и школске славе Светог Саве у Косовском Поморављу

 

У праввославним црквама и манастиру Драганцу у Косовскском Поморављу, као и у школама 27.јануара обележен је празник Светог Саве, који се деценијама уназад прославља и као школска слава. У црквама су у јутарњим часовима служене пригодне лигургије, а у школама су организована пригодна славља у част оца српске духовности и културе, првог срспског архиепископа , просветитеља , Светог Саве.

Посебно свечано било је у ОШ „ Миладин Поповић“ у селу Ботану, где је овогодишњи кум славе председник општине Светислав Ивановић, са својом породицом приредио пригодно славље за ученике и госте, а након што је одржан приредба у шкослким просторијама у оквиру које су доминирали садржаји посвећени Светом сави. Славски колач у школи у Ботану пресекао је парох новобрдски, протојере, Стево Митрић. Ивановић је кумство поводом светог Саве предао Горану Павићу из Бостана.

Приредбе у част Светог Саве организоване су и у другим школама у Косовском Поморвљу, где је такође сечен славски колач и бирани кумови славе. Неколико дана пре празника Светог Саве, а у његоу част Економски трговинска школа у Ранилугу организовала је предавање на тему која се односи на новопроглашену светитељеке новомученице, Босиљке Рајчић Пасјанке, а организовани су и други културно уметнички садржаји у чааст Светог Саве.

Подсетимо праник Светог Саве је установљен за школску славу 1840.године на предлог Атанасија Николића, рекотра Лицеја из Крагујевца. Савиндан се прослаљао као школска слава све до 1945.године, када је укинут одлуком тадашњих власти. После полувековне забране 1990.године празник Светог Савае се поново облежава као школска слава., а Свети Сава сматра заштитником ученика и школства.

С.И.

Подели на: