Најновије вести

Свечаном академијом обележено пола века од оснивања Медицинског факултета у Приштини

У Звечану је одржана Свечана академија поводом 50 година од оснивања Медицинског факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици. Свечаности су, поред професора и декана, присуствовали ректор Здравко Витошевић, представници Министарства просвете и здравља, Канцеларије за КИМ, цркве, декани других факултета у централној Србији. Отворен је и “Први конгрес лекара Косова и Метохије“ на коме се окупило преко 70 учесника из земље и региона.

 

Током пет деценија на Медицинском факултету у Косовској Митровици студирало је више од 10.000 студената од којих су многи постали светски признати стручњаци.

„Некадашњи студенти сада су истакнути стручњаци, еминентни професори, политичари… Пола века трајања једне институције је вредна референца било где у свету. Пут стварања савремене високошколске установе био је праћен бројним објективним тешкоћама, тешким политичким превирањима и ратним дешавањима и НАТО агресијом“, рекла је проф. др Татјана Новаковић,декан Медицинског факултета.

Професор доктор Здравко Витошевић, ректор подсетио је да је Медицински факултет у Косовској Митровици основала Влада Републике Србије у циљу побољшања квалитета и унаређења здравствене заштите становништва у јужној српској покрајини.

„Овај факултет, као и други факултети Универзитета у Приштини у протеклих пола века радили су и раде у саставу образовног система Републике Србије. На томе градимо свој идентитет и своју перспективу као високошколска установа која има изузетну улогу у нашем друшту“, оценио је Витошевић.

Ова високо образовна установа већ пола века формира кадрове који су познати широм света. Све ово не би се могло постићи без свесрдне помоћи и подршке Владе Републике Србије и Канцеларијеза Косово и Метохију.

Обраћајући се присутнима Марко Миленковић, државни секретар министарства просвете рекао је да су значај и улогу Универзитета у Приштини препознала Влада Републике Србије и нагласио да се из тог разлога, на предлог председника Србије Александра Вучића, већ у неколико наврата, сто лекара по завршетку студија на овом Медицинском факултету запошљава у здравственим установама широм Србије.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Дамјан Јовић пренео је окупљенима честитке председника Владе Републике Србије Ане Брнабић, директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића поводом значајног јубилеја.

„Хвала Вам на свему што чините за наш народ и студенте. Хвала и студентима на опредељењу за студирање медицине као хумане професије. Испред Владе Републике Србије обећавам вам да ћемо сваким даном све снажније подржавати Ваш рад уз наду да резултат нашег заједничког напора неће изостати ни у наредним годинама“, нагласио је Јовић.

У име владике Рашко призренске епархије овај свечани скуп је благословио архимандрит Иларион.

Симболично, разменом повеља, обављен је чин братимљења Медицинског факултета у Приштини са медицинским факултетима из Београда, Новог Сада, Крагујевца и Ниша.

На свечаној академији додељене су повеље, плакете и захвалнице истакнутим институцијама, појединцима који су допринели раду ове високошколске установе.

Подели на: