уторак, 21. фебруара 2023. | 14:23
Најновије вести

Свечаном доделом индекса почела нова школска година на приштинском Универзитету у Косовској Митровици

Универзитет у Приштини јесте прворазредна националана институција која много значи за опстанак и останак српског народа на Косову и Метохији, истакао на свечаној дедели индекса у Косовској Митровици помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић

 

Почетак нове академске године на Универзиету у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици озваничен је данас свечаном доделом индекса бруцошима. Свечаности у амфитеатру Факултета техничких наука у Косовској Митровици присуствовали су ректор Универзитета Здравко Витошевић, помоћници директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић и Слађана Марковић, посланик Милан Савић и шеф кабинета министра просвете Ненад Радић.
Добродошлицу 51. генерацији студената на Универзитет у Приштини пожелео је ректор Здрвако Витошевић, истакавши да је ове године приштински Универзиет уписало 1.170 студената, што је за 10 одсто више него прошле године.
Посебно обративши се студнтима ФТН-а Витошевић је рекао:
– Данас је доба четврте индустријске револуције и кад сте изабрали ФТН, претпостављам да сте јако добро знали да бирате ваш пут у ту неку извесну будућност, да не само стичете знање и вештине из области технике и техничких наука него и да јако добро можете да владате могућностима вашег запосљења или оснивања првих предузећа којима ћете успети да обезбедите бољитак за себе и ваше породице – рекао је Витошевић
Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је студентима приштинског Универзитета да је студентско доба је једно од најлепших животних доба али с друге овај период је преломни период који ће их определити за цео живот.
– Зато будите вредни, марљиви, упијајте сва ова знања која ће вам се несебично нудити на факултету и трудите се да будете добри људи и да на време полажете све испите. На самом почетку желео бих да вам пренесем поздраве директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића и да вам кажем да председник Александар Вучић и Влада Републике Србије, укључујући и саму Канцеларију, чине све да помогну не само српском народу на КиМ, већ конкретно да помогну и овом дивном универзитету, који овде заједно са својим народом преживљава целокупну судбину – казао је Петковић и подвукао:
– Универзитет у Приштини који је измештен овде у Косовској Митровици, који има 10 факутета јесте прворазредна националана институција која много значи за опстанак и останак српског народа на Косову и Метохији. Ова институција је и расадник интелектуалне елите коју овде узгајате и која треба да помогне свима нама да будемо још бољи у будућности. Овај Универзитет ове године обележио је пола века постојања и већ сама та чињеница довољно говори о каквом важном универзитету и факулетима је реч.
Такође је рекао, да овај универзиет иде раме уз раме са многим европским универзитетима због чега је и део Европске универзиетске заједнице
– То је нешто што треба да имате на уму. Када завршите овај универзитет ви ћете имати јаку диплому која ће вам отворити многа врата – поручио је Петковић
Са места на којем је пре тачно деценију био као бруцош, окупљенима се обратио и народни посланик у Скупштини Србије и бивши председник СКОНУС – а Милан Савић.
– Самим тим што имате привилегију да студирате на овој светој српској земљи, значи да имате и неке дужности и обавезе да помогнете када је држави Србији било потребно. Када је Србија позвала, студенти су се увек одазвали и својим активностима бранили српске светиње, противили се увођењу разних такси и одлука из Приштине. Увек смо били једно са нашом државом – поручио је Савић.
У име домаћина, студенте је поздравио декан Факултета техничких наука Небојша Арсић који им је поручио да су изабрали право место за студирање, не само због услова који овај универзитет пружа у погледу капацитета, већ и због осталих пратећих садржаја, нарочито учешћа у међународним програмима и пројектима.
– Овај факулет може много тога да пружи. Факулет техничких наука у Косовској Митровици је науспешнија индивидуална образовна инстутицаија у Србији када се ради о међународним пројектима из класе еразмус- подвукао је Арсић.
Говорећи о почетку ове академске године у условима пандемије коронавируса, Арсић је рекао да су уважени захтеви студената, односно преточени у одлуку да се настава колико год је то могуће одвија уживо у просторијама факултета уз поштовање свих прописаних мера за превенцију коронавируса на високошколским институцијама.
С.К.

Подели на: