Најновије вести

Свети Никола обележен и у Приштини

Стотинак верника окупило се у православној цркви Светог Николе у Приштини, на литургији којом је обележена истоимена слава, најбројнија и међу преосталим Србима на Косову и Метохији.

 

 

Литургију су служили свештеници Станиша Арсић и Зоран Кођовац, подсетивши да је Свети Никола помагао невољнима и био милостив.

“Иако је рођен у богатој породици, свети Николај је све што је имао разделио сиромасима. Онима којима је то било потребно, и отишао у манастир и замонашио се. и касније као епископ спасао је многе који су били осуђени на смрт”, испричао је окупљенима отац Зоран.

Казао је да дух светог Николе и даље живи, и пренео окупљеним верницима искуство једне полицијске службенице на обезбеђивању цркве у Приштини: “Овај ваш, (мислећи на светог Николу) је опет целу ноћ био и шетао по храму”.

“Дакле, свети Никола је присутан међу нама и зато треба да му се помолимо како би свима помогао и свима нам дао снаге да издржимо све оно што је пред нама, али тако што ћемо и ми прослављати њега”, поручио је отац Зоран Кођовац, честитајући славу свима који обележавају светог Николу.

Славу православним верницима у цркви у Приштини честитала је и Љиљана Шубарић, председница општине Грачаница, и сама пореклом из Приштине.

Десетак Срба пореклом из Приштине, након рата расељених у оближње српске средине, данас је пресекло колач у цркви Светог Николе.

Овогодишњи домаћин славе била је Сандра Цветковић, а колач је предала Александри Ничић.

Владика рашко-призренски Теодосије поводом празника Светог Николе служио је у манастиру Гориоч.

Подели на: