Најновије вести

Свети Сава обележен литургијски

Општина Грачаница

 

Литургијама и резањем славских колача у свим храмовима у централном делу Косова и Метохије обележен је Савиндан, празник посвећен првом српском архиепископу који се уједно слави и као школска слава.
Лутургију је у манастиру Грачаница служио грачанички парох отац Дарко Маринковић уз саслужење свештенства и сестринства епархије. У својој беседи верницима он је поручио да сви Срби треба да ходе путевима Светог Саве, да долазе у цркву и да се окрену Богу, јер, како је рекао,то је једини пута спасења рода нашега.
Због актуелне епидемиолошке ситуације у многим школама изостале су школске приредбе ђака. Једна од њих је и највећа основна школа у овом делу КиМ – ОШ”Краљ Милутин”.
-По препоруци Министарства просвете Републике Србије морали смо да изоставимо хорско певање и групне програме у приредби. Деца су програм спремала с асвојим наставницима и заиста су се сви потрудили, али донели смо одлуку да ове године овај велики празник прославимо без школске приредбе, рекао је Владимир Милкић, директор ОШ”Краљ Милутин”’из Грачанице.
Свим ђацима и њиховим наставницима школску славу Светог Саву честитала је и председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић.
-Негујући и чувајући своје име, писмо, традицију и сећање на првог српског просветитеља свим ученицима и просветним радницима, честитам школску славу Светог Саву. Учите и радите, будите бољи и од ваших учитеља и наставника и од ваших родитеља, спремајте се за велике ствари и мислите на будућност, али никада не смете заборавити своје корене и традицију, јер само тако драга децо, Савини ђаци, ви можете усправно корачати напред. Поштовани просветни радници, ви сте баштиници настојања великог српског просветитеља, првог српског архиепископа, утемељивача нашег цивилизацијског оквира. Ваш рад је велика одговорност, али пре свега то је част, коју имате, коју вам као друштво указујемо, каже су честитки председнице Шубарић.

М.Ч.

Подели на: