Најновије вести

СВЕТКОВИНА КУЛТУРЕ И КЊИГЕ

„ПАНОРАМА „ – ЈЕДИНСТВО НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ КЊИГА У НОВОМ САДУ

 

Најстарија издавачка кућа на Косову и Метохији и до прогона из Приштине најпродуктивнија јужно од Београда „Панорама“ -Јединство изложила је своју издавачку продукцију на Међународном сајму књига у Новом Саду.
Испод сводова новосадског сајма и шаренила књига традиционални косовско – метохијски издавач налази се у средишњем месту, а изложена су издања стваралаца са простора Косова и Метохије. Препознатљиво лице уреднице и директорице „Панорама“ -Јединство, Раде Комазец на штанду стрпљиво одговара љубитељима књижевности, а за наш лист о манифестацији књиге и промоцији косовско -метохијске литературе, између осталог је рекла:
-Марк Твен је рекао да су добри пријатељи , добре књиге и чиста савест идеалан живот, а све то имамо овде међу књигама и књижевницима. Писци, односно ствараоци су посебна сорта, увек позитивни и добронамерни. Ово је светковина и промоција културе и књиге, пријатно место за пословне сусрете, породичне посете и програми за подстицање културе читања – казала је уредница Комазец и додала:
– Чаробни свет књиге вас изолује од свих обавеза које вас притишћу и управљају вашим временом, а књиге су ту да застанете или отпутујете у нове светове много лепше од свакодневице. Наша издавачка кућа представља косовско -метохијске ствараоце чија су дела у врху стваралаштва српског говорног подручја. Ту су, између осталих дела, Радослава Златановића, Радомира Стојановића, Ранка Ђиновића, Ратка Поповића, Драгомира Костића, Радосава Стојановића, Виде Арсентијевић, Живојина Ракочевића, Ђорђа Јевтића и многи други. Косово и Метохија је, заиста, расадник квалитетних уметника и стваралаца, уопште. Без обзира на развој технологије и популарност виртуелних књижара, књиге у штампаном издању су читалачка страст- истакла је Рада Комазец.
Иначе, Међународни сајам књига у Новом Саду отворио је академик Горан Петровић, који је том прилком рекао:
– Зашто чешће не фотографишемо отворену књигу на столу већ сликамо оно што ћемо у отменом ресторану да једемо. Зашто чешће не завиримо у књигу не бисмо ли знали и где смо и куда идемо, већ помоћ тражимо у телефонском навигационом систему. Шта ћемо да радимо ако се батерија испразни ако нема струје, хоћемо ли једног дана бити од оних што не знају како се зову, ако немају књигу у којима им је неко драг, по именце, написао посвету- казао је, између осталог, академик Петровић говорећи о значају књиге.
Сајам књига и Изложба уметности “Арт Еxпо” трају до понедељка, 13. марта.
Сајам образовања ПУТОКАЗИ биће отворен у четвртак, 9. марта у Хали „ Мастер“. Улаз на приредбе се не наплаћује.
Ј. Цветнић

 

Подели на: