Најновије вести

Тачи: Два су услова за наставак дијалога

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да су јединство водећих земаља запада и потпуна координација ЕУ и САД услови за наставак дијалога Београда и Приштине и постизања коначног споразума.

 

Хашим Тачи је на конференцији коју је у Берлину организовао Институт “Исток-Запад” рекао да дијалог и коначни споразум немају алтернативу што се тиче стабилности Балкана.

“Како да напредујемо? Из искуства у досадашњим процесима, желим да поменем две ствари. Као прво, јединство држава Квинте, које је кључно за даљи наставак овог процеса. И друго, потпуна координација САД са ЕУ, иако ни та координација не значи ништа, када земље Европске уније није брига шта је ЕУ одлучила. Неке од њих још увек изазивају много конфузија у нашим државама, како код политичара, тако и код грађана”, истакао је Тачи.

Тачи је рекао да је управо када се одржава Самит НАТО-а у Лондону, председник Србије отпутовао у Русију и да је то порука њихове оријентације.

“Ово је порука о оријентацији Србије. Такође смо током јучерашњег дана чули изјаве српских лидера који негирају злочине и геноцид на Косову”, тврди Тачи.

Косовски председник је у Берлину навео да односи Приштине са Београдом не утичу само на билатерални ниво, него и на стабилност региона и ЕУ, те да по њему ЕУ има двоструке стандарде.

“Док се Косово блокира либерализацијом, а Македонија и Албанија отварањем преговора, Србији се обећава отварање нових поглавља. Дакле, видимо да се награђују они који уцењују ЕУ односима са Русијом”, рекао је Тачи.

Навео је да када су започети разговори 2012. године, једно од неписаних правила је било да неће бити условљавања процеса, а сада се такса користи за условљавање дијалога.

Подели на: