Најновије вести

“Тачи и Харадинај имају исти циљ – стварање велике Албаније”

Председник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун изјавио је данас да су вође косовских Албанаца Рамуш Харадинај и Хашим Тачи под снажним утицајем појединих западних земаља, али да догађаје диктира Тирана, јер је циљ стварање Велике Албаније.

 

Он је за ТВ Пинк рекао да је све што је до сада урађено, укључујући и формирање терористичке ОВК, урађено да би Албанија насилно припојила јужну покрајину Србије и кренула у реализацију великоалбанског пројекта.

“Тачи и Харадинај имају апсолутно идентичне циљеве. У овој фази то је постављање разноразних услова – таксе, декларација, како би се онемогућио наставак дијалога и разговор о евентуалном коначном статусу КиМ. Циљ је да се Србија натера да призна самопроглашену државу и да једног дана прогласи уједињење Косова и Албаније”, истакао је Дрецун.

Он је оценио да се они разликују само у модалитетима како доћи до тог циља, тако што Тачи показује неку врсту рационалнијег политичког понашања, за разлику од Харадинаја, за кога каже да је осион и бахат.

За таксе уведене на српску робу Дрецун сматра да су их они заједно увели и додао да је Тачи, да је хтео да оне буду укинуте, могао да иде на прекомпоновање политичке сцене и извршне власти у Приштини.

“Тачи је у разговорима с председником Александром Вучићем у Бриселу увидео да неће моћи да се издејствује признање Косова, да је Вучић непопустљив и зато отвара неки простор за разговоре. Следећи иницијативу америчког председника Доналда Трампа, да би се оправдао пред Албанцима, иде увек полукорак унапред и десет уназад”, рекао је Дрецун.

Он је оценио и да је албанска страна показала непоштовање домаћина у Берлину, јер је минирала берлински састанак, тако да није остварен никакав напредак, осим договора да ће се наставити разговор.

“Не могу да разумем како су Берлин и Париз дозволили себи тај луксуз да организују овакав састанак који, што се тиче косметског питања, није био добро припремљен”, закључио је Дрецун.

Подели на: