Најновије вести

Тачи и Помпео у Вашингтону о дијалогу Београда и Приштине

Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи састао се у Вашингтону са америчким државним секретаром Мајком Помпеом с којим је, како се наводи у саопштењу објављеном на његовом сајту, разговарао о дијалогу Београда и Приштине.

Хашим Тачи је након састанка истакао да ће Приштина наставити да координира “сваки свој корак” са САД.

“Коначни мировни споразум између Косова и Србије значиће мир за читаву југоисточну Европу, окретање према будућности, као и развој и просперитет”, наводи се у саопштењу.

Он је, такође, пренео Помпеу “дубоку захвалност народа и косовских институција због константне подршке САД током последњих деценија”.

Тачи је претходно, како се наводи у одвојеном саопштењу објављеном на његовом сајту, разговарао са замеником америчког министра одбране Дејвидом Норквистом.

Норквист је, додаје се, оценио да је витално за безбедност у југоисточној Европи да Косово што пре “постане чланица НАТО-а”.

Тачи је рекао да је задовољан подршком САД оснивању косовске војске и затражио да се сарадња повећа још више.

“Косово има своју професионлану војску, по НАТО стандардима, која је спремна да буде обухваћена у хуманитарним и мировним мисијама у свету, раме уз раме са САД”, рекао је Тачи, саопштено је из његовог кабинета.

Подели на: