Најновије вести

Тачи љут због Додиковог “понижавајућег позива”, не иде у Сарајево

Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи одбио је да присуствује Самиту о процесу сарадње у југоистоцној Европи (СЕЕЦП) у БиХ, због тога што је, како је навео, позив председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика понижавајући, јер Косово није третирано као друге државе учеснице.

 

“Упркос вољи и спремности да учествујем на СЕЕЦП, понижавујући позив садашњег председавајућег Председништва Босне и Херцеговине спречио ме је да представљам Косово на овом састанку”, написао је Тачи на Фејсбуку.

Према његовим речима, Приштина је увек била спремна за добросуседске односе са БиХ и за узајамно признавање.

“Али, нажалост, наша воља се непрестано злоупотребљава, као што је то сада случај са организацијом СЕЕЦП из Босне и Херцеговине. Минимум који Косово захтева за учешће на таквим форумима јесте једнак третман са другим земљама учесницама”, навео је Тачи.

Тачи сматра да је понашање БиХ неприхватљиво и парадоксално, јер представници те државе потпуно примењују антиевропске праксе, које се, како је навео, “не разликују од оних у Србији”.

“Таквим деструктивним приступом, регионална сарадња и добросуседски односи између земаља западног Балкана немају услов који је потребан за приступање Европској унији”, каже он.

Подели на: