Најновије вести

Тачи одбио позив Едија Раме за учешће на самиту у Тирани

Косовски председник Хашим Тачи објавио је да је одбио позив албанског премијера Едија Раме да присуствује регионалном састанку лидера земаља Западног Балкана, 20. и 21. децембра, наводећи да у Тирану не иде “због препрека Србије у консолидацији државности Косова”.

 

“Узајамна подршка и сарадња између Косова и Албаније је природна и трајна. Међутим, за разлику од Републике Албаније, Република Косово и даље има озбиљне препреке у консолидацији своје државности. Нажалост, главна препрека долази из Србије која у свим облицима и могућностима стално подрива наше напоре на консолидацији наше државности”, написао је Хашим Тачи на свом Фејсбук налогу.

Тачи сматра “да су такви позиви и иницијативе потпуно бесмислени у ситуацији када српска држава и даље негира злочине на Косову”.

Додаје да не може бити напретка у погледу регионалне сарадње без међусобног признавања, и да околности које су спречиле учешће Приштине на првом састанку одржаном у Новом Саду и другом који је одржан у Охриду нису промењене.

Оценио је да је “мини Шенген” “регионална експериментална иницијатива, која је резултат неспособности ЕУ да отвори врата чланства државама Западног Балкана”.

“На крају, желим да нагласим да се околности које су спречиле учешће Косова на првом састанку одржаном у Новом Саду и другом одржаном у Охриду нису промениле. Као резултат тога, ја као председник Косова у име државних институција одбијам да присуствујем трећем састанку овог регионалног формата који се одржава у Тирани”, написао је Тачи.

Албански премијер Еди Рама позвао је косовског председника Хашима Тачија да присуствује самиту “балканског мини-Шенгена”, који ће бити одржан у Тирани од 20. до 21. децембра.

Подели на: