Најновије вести

Тачи: Тужиоци ме нису питали о “Жутој кући”, сад чекам одлуку судије

Председник Косова Хашим Тачи изјавио је да је завршио саслушавање у Специјалном тужилаштву у Хагу након четири дана и поручио да га тужиоци нису питали о случају “Жута кућа”.

 

Након што сам завршио са сведочењем, веома сам задовољан што сам четири дана заредом имао прилику да дам објашњења о свим питањима која се тичу моје активности током рата и мојих напора за мир и напредак”, истакао је Тачи.

Специјално тужилаштво у Хагу објавило је 24. јуна оптужницу, која је суду поднета два месеца раније, којом се Тачи, као и лидер Демократске партије Косова Кадри Весељи и друга лица терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење.

“Сада је на тужиоцу и судији да пресуде о мом сведочењу. Верујем да ћу имати праведну и непристрасно суђење о ономе што сам сведочио. Да нисам починио ниједан злочин и да је рат ОВК био праведан рат за слободу Косова”, рекао је Тачи.

На питање новинара да ли га је тужилац питао у вези са наводима Дика Мартија о “Жутој кући”, Тачи је рекао да није био упитан о томе.

“Вечерас немам право да говорим о било каквим информацијама које се тичу мог сведочења које је трајало четири дана. Међутим, у вези с вашим питањем, могу потврдити да ме ни у једном случају нису питали о тврдњама Дика Мартија “, рекао је Тачи.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи и други осумњичени из оптужнице сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава.

Подели на: