Најновије вести

“Тачка Вашингтонског споразума о СПЦ већ постоји у косовским законима”

Део споразума који се односи на верске слободе и заштиту објеката СПЦ, који су у Вашингтону недавно потписали председник Србије, Александар Вучић и косовски премијер, Авдулах Хоти је нешто што већ постоји у косовским законима и одлукама Уставног суда, потврђује за РТВ Ким игуман манастира Високи Дечани, отац Сава Јањић.

 

 

Тачка 11. економског споразума предвиђа да се “обе стране обавезују да ће штитити и промовисати слободу вероисповести, укључујући обнављање међуверске комуникације, заштиту верских објеката и спровођење судских одлука, које се односе на Српску православну цркву, и наставак реституције јеврејске имовине жртава холокауста без наследника”.

По речима игумана манастира Високи Дечани, све ово предвиђају закони Косова, али и одлука Уставног суда из 2016. године о повраћају 24 хектара манастирског земљишта.

“Колико сам ја могао да проучим тачку 11. она, у оба документа која су потписана и од стране господина Вучића и господина Хотија, садржи заправо оно што је већ садржано у законима Косова и представља једну нову обавезу, пре свега мислим на косовске институције. То је отприлике у линији и онога што је и господин Хоти рекао приликом недавне посете Дечанима – “да се мора поштовати закон и да сва решења треба налазити у оквиру закона“. Исто тако, оно што америчка амбасада и остале земље, а коначно и саопштење Квинте, тражи након недавне посете Дечанима, је то да се земља која је пресудом Уставног суда донета 2016. године убележи у катастар и самим тим испуни одлука Уставног суда“, казао је Јањић.

То су, понавља отац Сава, одредбе које већ садрже косовски закони и правне обавезе институција на Косову.

На питање шта је до сада спречавало косовске институције да спроводе судске одлуке и поштују законе које су саме усвојиле, отац Сава каже да је то “комплексно питање на које одговоре треба дају међународни и представници косовских институција”.

“Ми смо увек били отворени за проналажење свих решења која су у оквиру постојећих закона. Овде се конкретно мисли на Закон о специјалним заштићеним зонама који забрањује градњу магистралног, односно међународног транзитног пута кроз заштићену зону манастира из више разлога који су побројани у закону, уз све остале активности које су забрањене. А што се тиче одлуке (Уставног) суда, морам да кажем да четири године се она није испуњавала и да је коначно време да се то уради, јер одлуке Уставног суда су извршне. То је рес јудицата -пресуђена одлука око које нема даљег разговора“, каже дечански игуман у изјави за РТВ Ким.

Подсетимо, представници Београда и Приштине, Александар Вучић и Авдулах Хоти, су пред америчким председником Доналдом Трампом, постигли споразум који, осим економских обавеза, садржи и друге тачке, међу којима су оне које су везане за промоцију слободе вероисповести, заштиту ЛГБТ популације, Хезболах, отварање амбасаде Србије у Јерусалиму и коначно узајамно признање између Косова и Израела.

Подели на: