Најновије вести

Тахири: Ако Курти буде премијер, Српска листа неће имати министра у Влади

Косовски политиколог Рамуш Тахири је сигуран да Српска листа неће имати министра уколико лидер Самоопредељења Аљбин Курти буде премијер Владе Косова, а потпредседник Српског националног форума Живорад Лазић сматра да би такав потез Српску листу искључио из политичког живота на Косову.

 

„Иако је Устав Косова јасан по питању формирања Владе и ресора који припадају невећинским заједницама, кандидат за премијера Аљбин Курти неће прихватити да у Влади буде особа која ће уместо косовских бранити интересе Србије“, изјавио је Тахири.

Он је сигуран да Српска листа неће имати министра у Влади Косова уколико Аљбин Курти буде премијер јер, како је рекао, „премијер предлаже било кога ко представља интересе заједнице, у складу са политиком коју спроводи одређена влада, а не против ње“.

Говорећи о могућностима наставка дијалога Приштине и Београда, уколико Аљбин Курти буде премијер, Тахири тврди да ће лидер Самоопредељења „захтевати разговоре на равноправним основама“.

„Тема Косова неће бити на столу, већ међудржавни односи. Како ће то успети и да ли ће на то пристати српска страна, то ћемо видети. Међутим, то право му нико не може оспорити, јер на основу Устава и закона он представља Косово”, рекао је Тахири.

Потпредседник Српског националног форума (СНФ) Живорад Лазић сматра да би такав потез лидера Самоопредељења Српску листу искључио из политичког живота на Косову.

„Када је у питању Српска листа и однос господина Куртија према њој, тај однос је врло лош и колико сам пратио из штампе, у наступима господина Куртија, он чак планира да њих искључи из целокупног политичког процеса на Косову и да, просто речено, не рачуна на озбиљан допринос који може Српска листа дати у дешавањима на простору Косова”, рекао је Лазић.

СНФ наводи да ће од става Сједињених америчких држава зависити ко ће бити будући премијер Косова.

„Америка је та која одређује судбину свих нас који живимо на простору Косова, просто речено. Аљбин Курти својим запаљивим изјавама иритира читаву међународну заједницу и мислим да у овом случају он неће бити премијер, него ће то бити Вјоса Османи, која је тренутно у Америци, где ће вероватно добити инструкције како и на који начин да формира Владу Косова”, каже Лазић.

Тахири, међутим, сматра да би Вјоса Османи могла да буде нови шеф косовске дипломатије и заменик премијера, а да ће Владу водити лидер Самоопредељења.

Ипак, Рамуш Тахири истиче да се морају сачекати званични резултати избора, када ће бити јасније многе ствари око избора Владе Косова, коју очекује „крајем ове или почетком следеће године“.

Подели на: