Најновије вести

Таксе и дијалог и даље главне теме предизборне кампање на Косову

Кандидаткиња Демократског савеза Косова (ДСК) за премијера, Вјоса Османи тврди да, ако буде изабрана за премијера, неће дозволити да промена границе буде тема дијалога. Каже да ће царинске таксе укинути ако Србија пружи податке о 1.700 несталих.

 

Вјоса Османи је најавила да ће она водити дијалог између Београда и Приштине, јер “процес мора да води особа која не може бити уцењена”.

За таксу на српску и робу из БиХ, Османи каже да ће бити део реципроцитета са Београдом.

“Позваћемо Србију да се врати за преговарчки сто. Србија данас не прихвата доста косовске робе и ствара нецаринске блокаде. Потпуни реципроцитет је чак строжији од таксе. Укинућу све таксе ако нам Србија пружи податке о 1.700 несталих”, навела је Османи у интервјуу приштинској КТВ.

Сматра да је увозна такса на српску робу уведена као заташкавање скандала владе под вођством Рамуша Харадинаја.

Истиче да су кључне тема у дијалогу нестале особе, ратне репарације и друга питања која се односе на нормализацију односа.

Османијева је потврдила да остаје посвећена постизборној коалицији са “Самоопредељењем”, али да и у тој партији морају да одлуче о постизборној сарадњи.

Харадинај: Потребан партнер који ће задржати таксе

Премијер у оставци Рамуш Харадинаја каже да ће му, ако победи на изборима, бити потребан партнер који ће задржати таксу до признања.

“Зашто бих сарађивао с неким ко нас води у ћорсокак. Нећемо бити део нове владе која нема јасан став о том питања од националног интереса”, рекао је Харадинај.

Харадинај је истакао да је током свог мандата успео да заустави размену територије и да је подстакао неколико важних пројеката, као што су Закон о рударском комплексу “Трепча” и формирање косовске војске.

Обећао је да неће формирати нову коалицију са Демократском партијом Косова (ДПК).

Тврди да његова коалиција ААК-СДП води у општинама Исток, Пећ, Клина, Дечани, Ђаковица, Ораховац, Сува Река, Јуник и Обилић.

“Једни од најнепредвидивијих избора на Косову”

Ванредни парламентарни избори на Косову биће одржани 6. октобра, а аналитичари предвиђају да бирачи желе да виде политичке промене и да ће избори бити најнепредвидивији до сада.

“Аналитичари кажу да су ово једни од најнепредвидивијих избора на Косову који за многе могу бити срећни”, пише љубљански Међународни институт за студије Блиског истока и Балкана (ИФИМЕС) након недавног истраживања.

У погледу постизборних коалиција, ИФИМЕС предвиђа изазове сматрајући да су пооштрене међусобне критике странака у последње време.

“До сада су главне странке размењивале озбиљне оптужбе због којих је готово немогуће формирати постизборну коалицију”, наводи ИФИМЕС.

ИФИМЕС каже да су грађани Косова “дубоко разочарани” јер су тренутно једини у региону без права на безвизно путовање.

“Косово је у сталној политичкој кризи, генерација кризе је политички концепт и начин опстанка актуелне владајуће политичке структуре”, закључује ИФИМЕС.

Подели на: