Најновије вести

Талентован, образован и посвећен музици

ПРЕДСТАВЉАМО ПРИШТЕВЦА ДЕЈАНА АКСИЋА, ПРОДУЦЕНТА, КОМПОЗИТОРА И АРАНЖЕРА

 

Дејан Аксић у сарадњи са Миланом Васићем и другим певачима и колегама трага за старим, готово заборављеним косовским песмама да би их оживео и обукао у ново рухо. У његовом музичком студију СМАРТ снимају Зорана Павић, Ана Бекута, Неда Украден, Милан Васић, Даница Крстић, Вера Столић и многи други…
Ово је прича о музичару Дејану Аксићу, рођеном Приштевцу који је од љубитеља хеви-метала, блуза и џеза у тинејџерским годинама, већ у раним – средњим годинама постигао огроман успех као музички продуцент, композитор и аранжер традиционалних народних песама … Дејан Аксић је веома талентовн, образован и вредан. Успут и опуштен креативац који зна да угости у свом музичком Смарт-студију на Чукарици у Београду, баш оним гостопримством које је уткано у његово биће лепим обичајима и навикама које су неговане у старгорадској приштинској породици Аксић. За оне који га познају, његов успех и није велико изненађење јер потиче из музичке породице која му је била снажна подршка. Отац Љубисав Арсић Акса је познати рок-гитариста који је свирао у групи „Х“ …

Таленат вуче од оца, рок – гитаристе Аксе

Сусрет са Дејаном Аксићем у његовом музичком студију протекао је у опуштеном пријатељском разговору, јер забога „ми смо наши“. Са маниром озбиљног домаћина показао нам је „СМАРТ“ студио на који је веома поносан јер је и технички и уметнички опремљен по најсавременијим европсиким и светским стандардима. У њему снимају познати српски певачи као што су Зорана Павић, Ана Бекута, Неда Украден, Милан Васић, Даница Крстић, Вера Столић и многи други…
Дејан Аксић је завршио две средње школе у Приштини, Средњу техничку и Средњу музичку школу „Стеван Мокрањац“, а потом и студије ИТ, а Џез-академију у Грацу. Радни однос је засновао веома рано у РТВ Приштина. Више година касније, после рата, тачније 2010. године прелази у радну јединицу РТС-а, ПГП РТС. Организатор је бројних хуманитарних концерата од којих је последњи концерт, који је прерастао у фестивал „Царски гласови“ у част Јордана Николића и Маре Ђорђевић, а средства су прикупљена за лечења мале приштевке Саре Прлинчевић. Дејан Аксић је председник Удружења естрадних уметника и извођача Косова и Метохије.
Када нас је довезао до студија и примио унутра одмах је пустио гласовити спот Милана Васића са песмом „Полетео соко сиви“ који се много слуша и који побуђује снажне родољубиве и завичајне емоције код свих Срба. За овај спот Дејан Аксић је са Драганом Николићем , композитором из Панчева, радио музику и аранжман, а речи је написао текстописац Мирољуб Јевтић. Спот за песму “Полетео соко сиви“ (2022) је сниман на Косову, уз помоћ и подршку Канцеларије за Косово и Метохију.

Плодна сарадња са Миланом Васићем

Дејан Аксић у сардњи са Миланом Васићем и другим певачима и колегама трага за старим, готово заборављеним косовским песмама да би их оживео и обукао у ново рухо, у шта спада и савремни аранжман. – Циљ нам је био да направимо неку песму која би људе из Србије толико привукла да и они који никада нису били на Косову, пожеле да дођу. То смо и постигли песмом „Полетео Соко сиви“. Ову песму и спот смо радили годину дана и био је договор да песма не изађе из студија док сви не будемо презадовољни. Тако смо и урадили. Драган Николић је успешан композитор, који и сам никада није био на Косову, а он је компоновао и песму „Еј драги драги“ коју је певала Јелена Томашевић, потом наша Цакана, Легенде и други. Песма о божурима је популарна… Направили смо нешто прелепо. Касније смо на Косову и Метохији снимили и спот којим смо урамили песму „Полетео соко сиви“ и све је савршено испало, радосно н ам прича Дејан Аксић док се у СМАРТ студију одјекује песма: /Ој соколе птицо мила/Подари ми своја крила//Да загрлим снежну Шару//Мајку,оца кућу стару… А глумац и певач Милан Васић који је за ову прилику и сам дошао у студио каже да се са Дејаном зна тек неколико година али се осећају као да су заједно од детињства. – Напредак моје каријере везан је за народну музику и за имена Славка Стефановића, Златка Стојановића и Благоја Кошанина. Ми смо и тада у Приштини имали акустичан студио који је се сврставао међу најбоље у Европи. Славко је приметио мој таленат и увео ме у чари народне музике коју је он тада изводио. Ја сам волео да направим једну фузију између џеза и народне музике. На мене су имали утицаја и Иван Цветковић, Ирина Карамарковић и Божидар Зеленовић. Године 2015. сам постао заменик главног и од оворног уредника у пословној јединици ПГП РТС-а. Наша фонотека била је најстарија на Балкану и имамо око 40000 издања, каже Аксић.
Посао око писања, компоновања, продукције и аранжмана захтева добру сарадњу али се дешава да има и оних певача који су сами аутори својих песама, напомиње Аксић. Са Цаканом смо у таквом послу, каже он.
Још пре свечане промоције песма и спот „Болна љуба, болна лежи“ која је настала фебруара ове године и коју пева Милан Васић, представљена нам је у СМАРТ студију. Музика је традиционална, аранжман и микс-мастеринг је урадио Дејан Аксић. Хармонику свира Љубиша Павковић, гитару Зоран Стојановић, виолину Зоран Ковачевић, бибњеве Владимир Ружичић – Кебац, а пратећи вокал је Сузана Бранковић.
Дејан Аксић је амбициозан композитор и продуцент који је н аписао аранжмане и композиције за велики број музичких дела. Све што је у вези са косовско-метохијским музичким наслеђем за њега је посебан изазов којем се предаје са пуно старсти, одговорности и посвећености. Он је и носилац и више значајних награда на републичком, покрајинском и савезном нивоу.
 Славица Ђукић

Подели на: