Најновије вести

Тапушковић: Косово има намеру да укине Специјални суд, од оптужнице против Тачија неће бити ништа

Косовске власти имају намеру да укину Специјални суд и од оптужнице против косовског председника Хашима Тачија неће бити ништа, изјавио је за Косово Онлајн адвокат Бранислав Тапушковић.
Он је оценио да саслушање Тачија у Специјалном тужилаштву у Хагу и његова изјава да га тужилаштво ништа није питало о “Жутој кући”, говоре о томе да предмет разговора и није била оптужница.

 

 

Уопште их није интересовала оптужница. Они су разговарали о свему другом, само не о томе. Видите да је у току иницијатива коју је на Косову покренуо Харадинај, а тој акцији припада и Тачи, да се тај суд укине. Они су основали тај суд, они ће га и укинути у неком тренутку. Тај суд је основан по законима и Уставу Косова, а указ о његовом оснивању потписао је Тачи. Акција за укидање суда траје одавно, а сад је поново актуелзована. Харадинај је поново покренуо инцијативу да се тај закон стави ван снаге”, сматра Ташушковић.

Наводи да међународна заједница нема никакве везе са тим судом, осим што је из безбедносних разлога измештен на територију Холандије и што су судије и тужиоци странци.

“Видите да се на Косову буне и питају како је могуће да је Тачи уопште оптужен од стране Специјалног тужиоца. Тужилац је поднео оптужницу управо зато што Тачи жури са укидањем тог суда. Указ о проглашењу Специјалног суда потписао је Тачи. Како га је потписао тако ће га и укинути”, сматра Тапушковић.

Сматра да и то што се у дијалогу између Београда и Приштине, који је поново покренут, ништа конкретно не говори, иде у прилог његовој тврдњи. Верује да Тачи има намеру да се, упркос свему, врати у преговоре са Србијом, јер је и до сада он све водио.

“Ко зна кад ћемо сазнати за садржину те оптужнице. Видите да ниједну реч није говорио о томе. Питање је да ли ће Тачи уопште бити оптужен. Он још није у статусу оптуженог него осумњиченог, а ако та оптужница не буде потврђена, неће ни бити оптужен. Оптужница не може да ступи на снагу све док је не потврди судија за претходни поступак”, рекао је Тапушковић.

Подели на: