Најновије вести

Технички дијалог сутра у Бриселу; Стано: Приоритет примена споразума о нормализацији

Нова рунда дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача биће одржана сутра у Бриселу. Према речима портпарола ЕУ Петера Стана, приоритет и агенду одређује “највећа хитност почетка примене Споразума о путу ка нормализацији односа” две стране.

 

 

Петер Стано је потврдио да ће се сутра одржати састанак у оквиру дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача, као што је то најавио и високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ у среду прошле недеље после састанка на високом нивоу.

Приоритет и агенду одређује највећа хитност почетка примене споразума на путу ка нормализацији односа између Београда и Приштине, рекао је Стано на брифингу за новинаре у Бриселу.

На питање новинара да ли је то што пет земаља чланица ЕУ не признаје независност тзв. Косова у складу са циљем Споразума о нормализацији односа, Стано је нагласио да је циљ дијалога Београда и Приштине нормализација односа и да је ЕУ дат задатак да, као посредник, ради на томе да помогне двема странама да остваре нормализацију односа.

“Ту нема никаквог признања, али би, наравно, логична последица нормализације било признање. Али то је нешто далеко касније у процесу”, рекао је Стано.

Он је додао да ће пет земаља чланица ЕУ које не признају независност тзв. Косова донети своје одлуке на основу онога што сматрају потребним и релевантним, али је нагласио да то није питање које се решава у оквиру дијалога.

“Задатак је нормализација односа”, рекао је Стано и додао да ће, на крају, саме стране дефинисати шта сматрају под нормализацијом односа и шта ће бити њене последице када стигну до тога, уз помоћ ЕУ.

Стано је поновио да је мандат ЕУ у оквиру дијалога да ради на пружању помоћи Београду и Приштини да нормализују односе.

Подели на: