Најновије вести

Тежак период је иза свих нас

До краја године у плану су бројне активности. Једна од најмасовнијих манифестација која окупи више од хиљаду школараца „Трка за срећније детињство” организоваће се почетком октобра, затим квизови по школама, као и предавања на тему трговине људима у свим средњим школама…

 

 

Црвени крст Приштина-Грачаница враћа се свим редовним активностима које су протекле две године биле стопиране, или су се одвијале у знатно мањем обиму, због пандемије коронавируса. Према речима секретара Црвеног крста Свете Живића, период иза нас био је тежак и пун изазова, али су се они заједно са својим волонтерима успешно носили са новонасталом ситуацијом. – На самом почетку пандемије формирали смо тимове и спремни изашли на терен да помогнемо људима онолико колико смо могли. Покрили смо целу територију oпштине Приштина и у сарадњи са Центром за социјални рад, где је био кол центар, тачно знали где и коме шта треба. Волонтери су куповали лекове, намирнице и доносили људима на кућну адресу. То је трајало више месеци, а тимови су се смењивали на том послу. Тим из Грачанице је у договору са Oпштином Приштина одлазио у удаљенија места попут Сливова, Девет Југовића, Брњице, Лебана и помагао преосталим Србима – казао нам је Живић и изразио наду да се ништа слично неће поновити. Према његовим речима, једна од најважнијих акција које у току године реализују су акције добровољног давалаштва крви (ДДК). Сарадња са одељењем трансфузије болнице у Грачаници је изузетно добра, па се из године у годину повећава број добровољних даваоца. У њиховој евиденцији тренутно је уписано око 400 људи.

– У договору са надлежнима из поменутог одељења грачаничке болнице, ове године смо организовали више, да тако кажем, мањих акција ДДК, како би са једне стране обезбедили довољно јединица крви за обнављање резерви болнице, а са друге стране скупили таман онолико јединица крви колико је потребно, јер познато је да ова драгоцена течност не може дуго да се чува. То се за сада показало као врло практично и наставићемо тако. Наравно, уколико се јави потреба за одређеном јединицом крви надлежни из Одељења трансфузије контактирају нас, ми на основу наше базе података обавестимо добровољне даваоце и неопходна крв се прикупи – каже Живић и још једном понавља да су људи који дају крв невероватно хумани. После акције добровољног давалаштва крви најважнија је обука из Прве помоћи коју ова организација редовно спроводи. Ту је и обука будућих возача у склопу полагања возачког испита. У Црвеном крсту у Грачаници презадовољни су одзивом волонтера и поносни на све те младе људе који желе да помажу другима. Живић истиче да се редовно окупљају у њиховим просторијама и да се дешава да одлични ђаци саветују и помажу онима са нижим оценама, да слушају једни друге и сарађују.

– Имамо око 40 активних волонтера на које у сваком тренутку можемо да рачунамо. Обучени су за различите програме, попут волонтера за ДДК, имамо волонтере који су у Националном тиму за деловање у несрећама Црвеног крста Србије, имамо специјалисте за рад на планинама, сада шаљемо једну групу волонтера на обуку за спасиоце на води – каже Живић и посебно истиче да редовно учествују на такмичењима Прве помоћи.

– У мају је организовано покрајинско такмичење из Прве помоћи и Црвени крст Грачанице је у категорији омладинаца освојио убедљиво прво место са 150 бодова испред другопласиране екипе, док смо у категорији подмладак освојили друго место. Тренутно се припремамо за републичко такмичење и деца вежабају у нашим просторијама – прича Живић. Група волонтера из грачаничког Црвеног крста је током лета водила Летњу школу у одмаралишту Црвеног крста Србије у Баошићима у Црној Гори где сваке године летују деца из социјално угрожених породица. Добили су све похвале за њихов рад. За 35 добрих ученика организован је седмодневни боравак у одмаралишту Црвеног крста у Вршачком брегу, и све је организовао Црвени крст Војводине. До краја године у плану су бројне активности. Једна од најмасовнијих манифестација која окупи више од хиљаду школараца „Трка за срећније детињство” организоваће се почетком октобра, организоваће се и квизови по школама где деца уче о Црвеном крсту, као и предавања на тему трговине људима у свим средњим школама. У плану су и још две акције добровољног давања крви. На крају нашег разговора у Црвеном крсту поменули су и своју социјалну делатност, односно поделу помоћи која једном годишње стиже од Владе Републике Србије у виду пакета хране и хигијене. Затим истичу изузетну сарадњу са припадницима италијанских карабињера који већ неколико година помажу социјално угрожене породице у храни, хигијени, гардероби, обезбеђивању инвалидских колица када је то потребно. Подсетимо, Црвени крст Приштина-Грачаница је после дуго година чекања и рада у неадекватним условима прошле године добио нове просторије за рад, односно већ постојећи простор је реновиран и прилагођен потребама ове институције. Према речима Живића, сређивање поменутих просторија помогли су људи добре воље, локална самоуправа, Црвени крст Србије, и све је сређено онако како су замислили. Сада имају две канцеларије, предсобље за пријем гостију и салу која пружа могућности за организовање различитих активности. У непосредној близини налази се и магацински простор. М.Ч

Подели на: