Најновије вести

Тирана и Приштина прихватиле захтев Стејт департмента – стижу избеглице из Авганистана

Председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи потврдила је да су на захтев Сједињених Америчких Држава у току припреме за прихват авганистанских избеглица на Косову. И Тирана најавила да ће прихватити избеглице из Авганистана.

 

Вјоса Османи је саопштила да ће грађани Авганистана, где су талибани преузели контролу над већим делом земље, проћи кроз сигурносну процену САД, и да ће привремено боравити на Косову и Метохији, док се не прилагоди њихова документација за одлазак у САД.

“Влада Косова је, одмах након захтева и расправе о институционалном споразуму, формирала радну групу која се бави организационим питањима заједно са нашим америчким партнерима. То је био захтев Сједињених Америчких Држава да ово питање остане поверљиво из безбедносних разлога и процеса евакуације авганистанских држављана из Авганистана. Испоштовали смо овај захтев и настављамо рад”, навела је Османијева.

Додала је да ју је 16. јула контактирао амерички амбасадор у Приштини, Филип Коснет, који је проследио захтев председника Бајдена и државног секретара Блинкена.

Захтев се односио на привремено склониште Авганистанаца, невиних цивила, који су сада на мети талибана, пошто су били локални радници који су радили са америчким снагама, као и њихове породице, укључујући и децу.

Османи је оправдавајући план пријема авганистанслких избеглица навела “да нико не зна боље од тога шта значи бити протеран и напустити место на којем си одрастао, бити одвојен од својих најмилијих, бити присиљен да бежи како би спасао животе”.

Само неколико сати раније, албански премијер Еди Рама такође је најавио да ће Албанија прихватити избеглице из Авганистана.

Подели на: