Најновије вести

ТО Грачаница прогласила победника “Најлепше фотографије општине Грачаница”

Туристичка организација Грачанице прогласила је победника на конкурсу под називом „Најлепша фотографија општине Грачаница“. То је фотографија Марка Станковића из Кусца који је забележио дечака и девојчицу у народној ношњи док гледају у манастир Грачаница.

 

Протеклих недеља, на фото конкурс пристигао је велики број фотографија са свих локација из општине Грачаница.

Поред велике конкуренције и на стотине пристиглих фотографија петочлани жири, као и пратиоци на друштвеним мрежама од скоро 400 фотографија издвојили су 20 за ужи избор, након чега су одлучени победници.

Фотографија Марка Станковића из Кусца проглашена је најбољом. Он је својом фотографијом, како се наводи у саопштењу Туристичке организације, „успео да забележи све оно што представља богатство нашег народа и нашу традицију у једној фотографији. Љубав према отаџбини, светој земљи, православљу и српским обичајима, које је аутор на уникатан начин, кроз објектив своје камере, овековечио тренутке крај српске светиње – манастира Грачанице. Испред овог монументалног здања, на његовим фотографијама, налазе се дечак и девојчица, обоје обучени у традиционалну српску ношњу, а малишани се држе за руке и грле се пред манастиром погледима упртим у њега“.

Фотографије аутора Марка Максимовића и Слободанке Митровић које су заузеле друго и треће место, имају такође велики значај и емотивну вредност, као и лепоту која им је управо због свега тога донела освојена места у изузетно јакој конкуренцији. Фотографија Марка Максимовића изазива меланхолични осећај код посматрача, али јој ведрина неба и склоп боја на слици даје позитивну ноту, а такође промовише неоткривене лепоте које села у нашој општини поседују, које се на сваки начин морају сачувати. Ауторка фотографије Слободанке Митровић је успела да ухвати спонтани тренутак свакодневног живота на селу, у природи, док деца безбрижно трчкарају пољем са својом породицом, што је суштина срећног детињства, као и највеће богаство једног народа.

Двадесет репрезентативних фотографија, које је стручни жири одабрао, и на које су додати гласови публике са друштвених мрежа биће објављено у овогодишњим публикацијама ТО Грачанице.

Циљ фото конкурса је била промоција културног и туристичког блага општине Грачаница.

Подели на: