Најновије вести

Тодић: Избори на КиМ се организују у амбијенту страха и неизвесности

У недељу ће на северу Косова и Метохије бити одржани ванредни избори за председнике четири општине. У наредних пет дана кандидати ће имати право да одржавају скупове и представе се бирачима. Кандидат Српске листе за председника општине Лепосавић Зоран Тодић каже да се избори организују у амбијенту страха и неизвесности. Позвао је све грађане који имају право гласа да у што већем броју изађу на биралишта.

 

Избори у четири општине на КиМ се организују ванредно због оставки које су поднели српски представници првенствено због увођења такси, али Тодић истиче да нису само таксе биле разлог оставки.

“Међутим, ми смо тада тим чином хтели да допринесемо да се део међународне заједнице и власти у Приштини уразуме и да на тај начин извршимо притисак да се те таксе укину”, рекао је Тодић.

Подсетио је да је након такси дошло и до усвајања закона о транформацији косовских безбедносних снага, закона о Трепчи, али и најава нове резолуције о дијалогу са Београдом.

“Грађани који живе на северу већ дужи низ година живе у неизвесности, али ту смо, спремни смо да се боримо, јер одавде нема назад”, истакао је Тодић.

Сматра да што већи број људи буде изашао на изборе биће јаснија порука властима у Приштини и међународној заједници шта Срби који живе у четири општине хоће и шта желе.

“Без обрзира на све притиске и ударце које трпи српски народ свих ових 20 година на Косову и Метохији, ми нисмо уморни, то смо показали безброј пута до сада и по киши и по снегу борећи се за своја права и интересе да останемо на својим огњиштима”, нагласио је Тодић.

Позвао је све грађане који имају право гласа да у што већем броју изађу у недељу на биралишта.

“Да на тај начин покажемо да смо сложни, да смо јединствени, да смо ми, председници општина, тада били уз свој народ борећи се за своја права и интересе српског народа”, додао је Тодић.

“Ови избори су нам прилика да свима покажемо да је српски напод спреман да се бори за достојанство, за своја права, јер ми немамо назад где, немамо резервну државу, држава Србија је уз свој народ и ми смо спремни да се боримо и даље”, закључио је Тодић.

Предизборна кампања је почела у поноћ и трајаће до 17. маја, два дана пред изборе.

На изборима ће наступити кандидати Српске листе, Демократске партије Косова и покрета Самоопредељење из албанске заједнице.

Кандидати Српске листе су још Срђан Вуловић у Зубином Потоку, Вучина Јанковић у Звечану и Горан Ракић у северном делу Косовске Митровице.

Из централне изборне комисије саопштавају да су одредили 670 чланова бирачких одбора, да ће избори бити организовани на 87 бирачких места. Право гласа на изборима у четири општине имаће близу 60.000 људи.

Подели на: