Најновије вести

Тодосијевић осуђен на две године затвора

Пресуда незаконита и неправична, следи жалба, каже Тодосијевићев адвокат Небојша Влајић

 

Основни суд у Приштини осудио је на две године затвора бившег министра администрације и локалне самоуправе у ксоовској влади Ивана Тодосијевића, због наводног подстицања на националну, расну, верску мржњу, немир или нетолеранцију.
Тодосијевићев адвокат Небојша Влајић рекао је да пресуда није правоснажна и да ће се жалити Апелационом суду.
“То показује какво је стање људских права мањина на Косову и Метохији. Немају право да ишта кажу што се не свиђа властима. Кажњава се наводни вербални деликт што није рађено ни у време комунизма”, оценио је Влајић.
Осуђен је због кривичног дела из Члана 147, став 2 “изазивање националне, расне или верске мржње, раздора или нетрпељивости” , додао је Влајић.
“Повод за агресију на нашу земљу била је такозвана хуманитарна катастрофа на простору Косова и Метохије, измишљени Рачак, а управо су ти шиптарски терористи који су све то измислили, чинили највећа злодела на Косову и Метохији, за која нико до дан данас није одговарао. Чинили су злочине пре НАТО агресије, убијали добре српске домаћине на свом радном месту. Свој крвави пир наставили су и током агресије, а након тога и доласком такозване мировне мисије на Косово и Метохију“, изјава је Тодосијевића због које је почетком априла против њега покренута и истрага.
Тодосијевић је у време ове изјаве био на функцији министра администрације локалне самоуправе Владе Косова.
Рамуш Харадинај, премијер у Влади Косова убрзо након изјаве сменио је министра из Српске листе, зато што како је рекао “језик мржње министра не може толерисати”.

Подели на: