Најновије вести

Тодосијевић поводом 30 година Општине Звечан: Радићемо још више и боље за добробит наших грађана

Општина Звечан у понедељак, 12. јула обележиће 30 година од оснивања. Председник Привременог органа Иван Тодосијевић тим поводом био је гост програма Радио Косовске Митровице.

 

Општина Звечан обележава велики јубилеј, 30 година постојања и рада општине, рекао је за програм Радио Косовске Митровице Тодосијевић. 12. јула 1991.године, општина је формирана као посебна јединица локалне самоуправе.

“До тог дана, Општина Звечан била је само месна заједница Општине Косовска Митровица, а њеним оснивањем грађани су могли да много лакше остваре нека своја основна права. Од тог дана тече и развој општине. Прошли смо доста трновит пут, радили у доста тешким временима, која су захтевала много одрицања и искушења, али захваљујући нашој снази, упорности и жељи да останемо и опстанемо на овим просторима, ми смо на неки начин изградили Општину Звечан и то радимо и данас” .

Сведоци сте и сами, јер радио Косовска Митровица прати Општину Звечан свакодневно и сами видите у каквим временима и условима живимо и са каквим се недаћама суочавамо, кад је у питању политички живот и све остале сфере живота , али упркос томе наша велика воља и жеља да останемо и осптанемо овде, даје нам снагу да Општину Звечан изграђујемо, све на добробит наших грађана. Далеко од тога да је све идеално , има још много простора за рад и побољшање услова живота.

Незапосленост највећи изазов Општине Звечан

Као највећи изазов, Тодосијевић истиче незапосленост. “Има доста младих за које не можемо да нађемо запослење. Знате и раније да је Општина Звечан а и целокупан простор Косова и Метохије живео и радио од Трепче. После 1999. године и ратних времена Трепча не ради у оном капацитету као раније и људи су наслоњени на просвету , здравство и локалну самоуправу, али ту је ограничен број радних места и надам се да ћемо у будућности покушати да свој развој усмеримо ка развоју туризма пошто за то имамо изванредне услове” истакао је и нагласио да је у фази изградња Рајске бање у Бањској.

“Прошли смо неколико фаза од 2017.до данас, и не стајемо. Надам се да ће за неколико дана бити положен камен темељац за још један стационарни, лечилишни део са више од 50 постеља, где ће грађани Косова и Метохије, и централне Србије и шире моћи да уживају у благодетима бање и имати све услове за једно бањско лечилиште. Имамо доста потенцијала и у развоју пољопривреде. Нажалост, самим тим јер смо били наслоњени на индустрију пољопривреда је била на маргинама развоја, тако да у задње време, имамо развој породичних пољопривредних газдинстава који изузетно добро раде и који имају изузетно квалитетне домаће производе које моглу пласирати нашим грађанима” истакао је председник Привременог органа Звечана.

Рајска бања послује у пуном капацитету

Наводи да су садашњи капацитети у Рајској бањи попуњени и упркос пандемији. “Имали смо срећу да бања ради добро и сви смештајни капацитети су попуњени и настојимо да саму Бањску прилагодимо и младима. Још једну зграду смо изградили где ће свој животни простор наћи 12 младих брачних парова. Циљ нам је и да та школа и даље остане тамо, све у циљу опстанка нашег народа” наводи Тодосијевић у сусрет великом јубилеју.

Богат програм и дешавања 11. и 12. јула поводом великог јубилеја

Када је реч о плану обележавања Дана Општине Звечан , 11. јула у поподневним часовима очекује се долазак представника братских општина из централне Србије и Републике Српске, а наредног дана пријем у Општини Звечан, а потом свечана акдемија. Тодосијевић каже да се оћекује и долазак представника Канцеларије за Косово и Метохију, и Епархије рашко-призренске.

“Покушали смо да позовемо све оне људе који су учествовали у самом стварању Општине Звечан, од њеног оснивања до данас. Широк је круг званица, надам се да ће се сви одазвати позиву, јер 30 година није јубилеј за потцењивање” навео је гостујући у програму Радио Косовске Митровице.

Тодосијевић о Радију Косовска Митровица: Ви сте нам најближи, и у сваком тренутку пратите све што се дешава и о томе благовремено извештавате

Радио Косовска Митровица идуће године ће као најстарији радио на овим просторима обележити 40. рођендан , и рад Општине Звечан прати од самог оснивања.

“Хвала вам на томе, искрено се надам да ће и у будућности бити тако, јер опет сте ви ту наши најближи који у сваком тренутку прате шта се дешава у Општини Звечан, као и у свим осталим општинама на Косову и Метохији и у право време извештавате о свим догађајима на Косову и Метохији . Први желим да вам честитам јубилеј који следи и који је вредан сваке пажње и похвале” истакао је Иван Тодосијевић.

Подели на: