Најновије вести

Традиционално свечано и достојанствено

Прослава најрадоснијег хришћанског празника –Васкрса у Косовском Помораљу

 

Срби у Косовском Поморављу и ове године прославили су први дан Васркса традиционално свечано и достојанствено. У манастиру Драганцу и у православним црквама у овом региону у коме живи око 30.000 Срба у јутарњим сатима служена је свечана празнична литургија уз велико присусуство верника. У више места традиционално су организовани и народни сабори у портама цркава. Посебно свечано било је у селу Бостану, где је након свечане Усркшње литургије организован пригодан културно-уметрнички програм, припремљен уз подршку општине и парохије Новобрдске. На ускршњем сабору у овом месту и ове године окупили су се многи житељи Новог Брда и околних места. Народни сабор у порти цркве Светог Николе, поводом Васкрса организован је и у Косовској Каменици.

На брду Главичица у рејону села Доња Будрига, на територији општине Партеш, где се налазе остаци средњевековне цркве Христа Спаса организована је пригодна, пета по реду усркшња манифестација под називом „ Етно фест Главичица „ 2019. Изведен је богат културно уметнички програм, а потом настављено традиционано васкршње народно славље на коме су учествовали Срби из овог и околних села.

У многим местима у Косовском Поморављу организовано је и надметање за избор најлепшег ускршњег јајета, а победницима, учесницима такмичења су припале пригодне награде. У свим православним домовима дочекивани су и испраћани гости уз богату празничну трпезу .Као и претходних година и ове Срби у Косовском Поморављу су уз поздраве „ Христос Васкрсе“ и „ Ваистину Васкрсе“ пожелели једни дгруима здравље, срећу и напредак.

Срби у Косовском Поморавњу, попут својих сународника у другим деловима Косова и Метохије, обележавају Васкрс три дана.

С.И.

Подели на: