Најновије вести

Три дана пред седницу скупштине, водеће странке без договора о влади

Демократски савез Косова и покрет Самоопредељење уложиће наредних дана последње напоре како би постигли коалициони споразум за формирање следеће косовске владе, преноси приштинска штампа и додаје да су две стране и даље у несагласју око места будућег косовског председника, када Хашиму Тачију истекне мандат 2021 године.

 

Притисак на две странке победнице на изборима 6. октобра да постингу финални договор постаје већи када се зна да је за три дана заказана конститутивна седница седмог послератног сазива косовске скупштине.

За сада ниједна страна није наговестила да ће се повући из зацементираног става око места председника. ДСК инсистира да на том месту буде њихов кандидат и да Самоопредељење заложи обећање својих 29 посланика да ће га подржати.

У Самоопредељењу међутим одбијају захтев ДСК и помињу став немачких посланика, који су крајем прошле недеље током боравка у Приштини рекли да је приоритет формирање владе.

“Чекали смо неколико недеља да се договор оствари. То је наша жеља и направили смо неке конкретне уступке и понуде, које је председник јавно изнео, ради транспарентности. Чекамо да друга страна покаже конкретну спремност за договор”, рекао је Арљинд Манџука из службе за информисање Самоопредељења.

Неслагања нису решена ни након последњег састанка Аљбина Куртија и Иса Мустафе у петак, одржаног дан након што је међународна заједница затражила да буде потписан коалициони споразум.

Иако је Самоопредељење од почетка инсистирало на постизању споразума само око функционисања будућег сазива владе и скупштине, на последњем састанку је предложено да тачка која се односи на председника има фомулацију “неутралан”.

Такав став би подразумевао посвец́еност обе стране да постигну сагласност о особи којиа би била кандидат за председника.

Подели на: