Најновије вести

Три школе добијају најсавременије услове за рад

Средњошколски центар предат Општини Грачаница на коришћење

 

 

Томаш Суниог, шеф Канцеларије Европске уније на Косову, званично је предао на коришћење објекат Средњошколског центра у Лапљем Селу председници општине Грачаница проф. др Љиљани Шубарић.
Изградњу модераног школског објекта вредности 2,7 милиона евра финансирала је ЕУ на земљишту које је обезбедила Општина Грачаница. Његова површина је 8.000 квадратних метара и у њему ће бити смештене три школе протеране из Приштине: Економска, Медицинска и Гимназија. Тако ће се решити проблем недостатка простора, јер су поменуте школе од 1999. године радиле у основним школама у Лапљем Селу и Грачаници.
Обраћајући се присутнима амбасадор Канцеларије ЕУ на Косову и Метохији Томаш Суниог рекао је да су радови почели средином 2017. године, али да су били успорени у протекле две године због пандемије коронавируса.
-Европска унија је и у прошлости подржавала образовне институције и наставиће да подржава младе на Косову у складу са европском агендом. Уверен сам да ће наставници и остало особље на најбољи начин искористити овај школски објекат. Ученицима желим пуно успеха, казао је Суниог.
Председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић истакла је да је ово велики дан за ову локалну самоуправу, предуниверзитетско образовање , и да ће деца сада имати најквалитетније услове за школовање.
-Ова инвестиција је од суштинског значаја за образовање, која је основа развијеног друштва и темељ за будућност. Наш образовни систем, наши вредни просветни радници, годинама сведоче колико је образовање важно, и да је на овом простору било и биће један од стубова нашег опстанка. Овим центром олакшавамо и чинимо безбеднијим школовање наше деце. Пресељењем три школе растеретићемо основне школе које су у протекле 22 године биле добар домаћин, али су због тога имале бројне изазове, рекла је Шубарић.
Она је посебно нагласила да нема боље и сигурније инвестиције од улагања у образовање и децу, и да то није политика ове локалне самоуправе већ њен мотив и основна идеја.
-Наша општина је за Средњошколски центар обезбедила комплетан инвентар и мобилијар са свим потребним образовним елементима. Општина ће и у будуће пружати подршку школама у овом центру. У договору са управама школа и у складу са потребама бићемо спремни да одговорима на све захтеве, јер то за нас нису оптерећујући већ обавезујући захтеви на које ћемо са задовољством одговорити, нагласила је председница општине.
Нов Средњошколски центар поред учионица и административних просторија, садржи и неколико кабинета и вишенаменску спортску салу. У склопу дворишта изграђено је и модерно спортско игралиште на отвореном.

М.Ч.

Подели на: