Најновије вести

Трилатерални састанак Србије, Турске и Босне и Херцеговине

У Београду је одржан трилатерални самит Србије, Турске и Босне и Херцеговине, а српски председник Александар Вучић био је домаћин председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану и члановима Председништва БиХ – Жељку Комшићу, Милораду Додику и Шефику Џаферовићу.

 

Председник Србије је, уочи почетка састанка, у Палати “Србија”, дочекао лидере БиХ и председника Турске.

Вучић је јуче, после биратералног састанка с Ердоганом рекао да је главни политички циљ две земље мир на Балкану.

Ердоган је такође, у сусрет трилатерали, истакао да његова земља игра и наставиће да игра конструктивну улогу у циљу стабилности и добробити Балкана.

“Одржаћемо трилатерални састанак Турске, Србије и БиХ који дуго није одржан. Ми ћемо отпочети пројекат ауто-пута БеограђСарајево. То ће бити мост мира, који ће повезивати срца народа”, рекао је Ердоган.

Након састанка трилатерале, двојица председника, као и чланови Председништва БиХ одлазе у Кузмин где ће присуствовати свечаном обележавању почетка радова на изградњи ауто-пута Београд–Сарајево.

У изградњу ауто-пута биће уложено 250 милиона евра.

Радови на изградњи ауто-пута почињу десет месеци од потписивања комерцијалног уговора за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу.

Будући ауто-пут градиће се у два правца: Бијељина-Сремска Рача (граница са БиХ)-Кузмин и Пожега–Котроман (граница са БиХ).

Првог дана посете Ердогана, након састанка двојице председника, одржана је седница Високог савета за сарадњу Србије и Турске, а размењени су и потписани споразуми између две државе.

Председник Александар Вучић рекао је да су, захваљујући председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану, политички односи са Турском изузетно добри и да је успостављено поверење између две земље.

Подели на: