Најновије вести

Тродневна жалост у Србији

Влада Србије прогласила је петак, суботу и недељу за дане жалости у Србији, речено је на конференцији за медије у Немањиној 11. Начелник београдске полиције Веселин Милић рекао је да је напад у ОШ “Владислав Рибникар” био планиран и да је постојао списак жртава. Министар полиције Братислав Гашић рекао је да је отац нападача ухапшен. Министарка здравља Даница Грујичић известила је о стању повређених, који се налазе у Ургентном центру и на клиници у Тиршовој. Министар просвете Бранко Ружић изјавио је саучешће породицама жртава, наводећи да децу родитељима нико не може да врати.

 

Влада Србије прогласила је петак, суботу и недељу за дане жалости у Србији.
Министар полиције Братилав Гашић рекао је да је отац дечака који је извршио злочин ухапшен.
Напад је био планиран, саопштио је начелник београдске полиције Веселин Милић и показао списак деце који је починилац саставио и план школе на којем је утврдио приоритетне мете.
Милић је навео да су полицајци на лицу места ухапсили нападача и пронашли оружје којим је извршено кривично дело.
Пиштољ калибра 9 мм са три оквира, као и малокалибарски пиштољ нападач је узео из стана свога оца, а у торби је понео и четири Молотвољева коктела.
Мотив напада још увек није познат.
Министарка здравља Даница Грујичић известила је о стању повређених који се налазе у Ургентном центру и на клиници у Тиршовој.

Гашић: Ухапшен отац дечака који је починио злочин
Министар полиције Братилав Гашић рекао је да је отац дечака који је извршио злочин ухапшен.

Тврдио је да је оружје држао закључаним и да је за то имао одговарајуће легалне дозволе, рекао је Гашић.

Министар полиције потврдио је да су пронађена оба пиштоља за која су издате легалне дозволе 2016. и 2017. године, као и да је дете очигледно имало шифру сефа.

Навео је и да је, према незваничним информацијама, дете са оцем ишло у стрељану. Према оцу биће предузете законом предвиђене мере, рекао је Гашић.

Сви којима је потребна психолошка помоћ да се јаве Институту за ментално здравље
Министарка Грујичић рекла је на конференцији за медије да ће Институт за ментално здравље објавити број телефона на који ће моћи да се јаве сви којима буде требала психолошка помоћ.

“Засад ћемо оставити родитељима и деци да се јаве Институту за ментално здравље ако им је потребна помоћ. Велика је одговорност на психолозима и педагозима који раде у школи”, навела је миностарка.

Ружић о наводима да је починилац био жртва вршњачког насиља
На питање да ли је дете које је починило злочин пријављивало да је било жртва вршњачког насиља, министар Ружић је рекао да постоје налази клинике у Тиршовој и Центра за социјални рад, према којима је дете дошло са посекотином на усни коју је задобило у приватној школи глуме.

“По том основу се не може извести закључак да је било потребно даље поступање у смислу решавања било које врсте проблема које је наступило према том детету”, рекао је Ружић.

Милић: Починилац планирао напад и направио списак жртава
Веселин Милић је навео да су полицијски службеници на лицу места лишили слободе нападача, да је пронађено оружје којим је извршено кривично дело и да је починилац месец дана планирао злочин.

“Према до сада прикупљеним сазнањима, дете К. К. је у дужем временском периоду планирао извршење овог кривичног дела. Мотив још увек није утврђен, нити нам је саопштио. Дан 3. 5. 2023. изабрао је из разлога што је учионица историје била у близини улаза у школу, а први час је имало његово одељење ВИИ-2. Ватрено оружје, пиштољ који је за сада нађен, калибра 9 мм са три оквира, као и малокалибарски пиштољ, узео је из стана свога оца, ставио у торбу, где је припремио и понео четири Молотвољева коктела”, рекао је Милић.

Додао је да је починилац одмах по доласку у школу извадио пиштољ и пуцао у радника обезбеђња Д. В., након чега се окренуо ка деци и А. Б. која је била дежурна и ничим крива седела за столом.

“Пуцао је ка Б. А. која је такође стајала поред стола, као и С. Н. која је била поред клавира, и лишио их живота. Затим је наставио ходником ка учионици историје, где је успут заменио оквир, ушао је у учионицу и одмах са врата пуцао ка учитељици и осталим ученицима. Затим излази из учионице, одлази до дворишта школе, где вади оквир из оружја, позива полицију и након тога га лишавамо слободе”, рекао је Милић.

Начелник полиције је показао и списак деце који је починилац саставио и план школе на којем је утврдио приоритетне мете и на који начин да уђе у одељења са бројем деце коју је планирао да убије у сваком одељењу.

Начелник београдске полиције: Починилац позвао полицију после напада
Начелник београдске полиције Веселин Милић рекао је да су неми пред огромном људском трагедијом која изазива тугу и бол и припаднике МУП-а обавезује да информише о реалном чињеничном стању.

Навео је да је јутрос око 8.40 дежурну службу полиције позвала заменица директора школе Иванка Јовановић и рекла да је дете у школу ушло са ватреним оружјем и да насумично пуца. Одмах су упућене патроле полиције.

“Након тога је у 8.42 позвало НН лице и представило се као К. К.. Рекао је да је пуцао у више лица у ОШ ‘Владислав Рибникар’, Улица краља Милутина број 10. Доласком полиције на лице места утврђено је да је дошло до употребе ватреног оружја од стране наведеног дечака који је и позвао нашу дежурну службу којом приликом је страдало осам ученика школе, од чега седам девојчица и један дечак”, рекао је Милић.

Навео је да се, највероватније, ради о С. Н. (2009), Б. А. (2011), А. Б. (2011), А. Д. (2009), К. Н (2010) М. А (2009), Е. К. (2009), А. Ч. (2009), као и раднику обезбеђења.

Истакао је да су повређени још четворица дечака и две девојчице, као и учитељица С. Т.

Министарка Грујичић о стању повређених
Министарка здравља Даница Грујичић изјавила је саучешће родитељима који су децу данас изгубили и захвалила радницима Хитне помоћи који су изашли на терен.

Институт за ментално здравље објавиће број телефона на који ће моћи да се јаве сви којима буде потребна психолошка помоћ, рекла је министарка.

“За 40 година радног стажа ово је можда најстрашније моје искуство као лекара и човека”, рекла је Грујичићева.

Говорећи о стању повређених, министарка је рекла да су шесторо деце и наставница у здравственим установама у Београду – троје деце у Тиршовој, четири пацијента у Ургентном центру.

Два дечака која су у Тиршовој задобила су повреде доњих екстремитета, стабилно су и ван животне опасности, док је девојчица која је задобила прострелну повреду главе критично.

“Урађено је све што је могло да се учини, али оштећење је велико и за њен живот се још боре”, рекла је министарка.

У Ургентном центру је троје деце, девојчица са прострелном повредом трбуха и повредама руку. Она је у стабилном стању. Дечак који је задобио повреду ноге је у операционој сали.

“Дечак који је задобио прострелну рану кроз грудни кош и врат има повреду кичме, 5. и 6. вратног пршљена и он је најтеже повређен. Још траје операција, мораће више интервенција да има, нешто сада, нешто касније”, рекла је министарка.

Наставница је у критичном стању. Она има повреде карлице и руку и још је у сали.

Влада Србије донела је одлуку да 5, 6. и 7. мај буду дани жалости у Србији.

“Потребно да дозволимо породицама да најмилије испрате на миру и да сви они који у овом виде, а ја ћу назвати то политичким лешинарењем, да се погледају у огледало и поразмисле и дозволе барем један децентан рок да се оваква трагедија сагледа из свих аспеката и да читав систем покаже има ли, а сигуран сам да има, потенцијал да да одговоре на све ове изазове”, рекао је Ружић.

Ружић: Децу родитељима нико не може да врати
Министар просвете Бранко Ружић изјавио је саучешће породицама жртава, наводећи да децу родитељима нико не може да врати.

Захвалио је на храбрости наставника и свих који су покушали да спрече трагедију.

“Незамисливо је када видите те сцене како је било деци која су доживела страх чувара и наставника који су покушали да спрече трагедију и заштитите оно што је за њих најсветије, а то су деца”, рекао је Ружић.

Минут ћутања за жртве пуцњаве у школи на Врачару
У току је конференција за медије у Влади Србије, која је почела минутом ћутања за све жртве.

Ученик седмог разреда Основне школе “Владислав Рибникар” у Београду пуцао је јутрос из пиштоља на обезбеђење, наставницу и ученике.

Убијено је осам ученика и радник обезбеђења, саопштио је МУП. Шесторо деце и наставница школе су рањени и збринути у Ургентном центру и Клиници у Тиршовој. Нападач је ухапшен.

Подели на: