уторак, 17. маја 2022. | 16:58
Најновије вести

Тужилац из поступка против Љимаја на челу Специјалног тужилаштва за злочине ОВК

Тужилац Алекс Вајтинг биће шеф истрага у Специјализованом тужилаштву које се бави истраживањем злочина по извештају Дика Мартија.

 

Како се наводи у саопштењу Специјализованог тужилаштва, Вајтинг (54) је тужилац француске и америчке националности с дугогодишњим искуством како у националним тако и у међународним кривичним поступцима.

Како се прецизира, Вајтинг је радио у Међународном кривичном суду (МКС) и Међународном кривичном суду за бившу Југославију (МКСЈ).

У Специјализовано тужилаштво, дошао је са Правног факултета Универзитета Харвард, где је био професор праксе.

Претходно је, од 2010. до 2013, радио у тужилаштву МКС-а, прво као координатор истрага, а затим као координатор кривичних поступака.

Од 2002. до 2007, Вајтинг је у МКСЈ био главни тужилац у поступку против Фатмира Љимаја, Исака Мусљиуа и Харадина Баље и главни тужилац у поступцима против Милана Мартића и Драгомира Милошевића.

Пре него што се придружио МКСЈ, био је савезни тужилац САД, прво у Кривичном одсеку Одељења за грађанска права у Вашингтону, а затим у Тужилаштву САЂа у Бостону, где се бавио случајевима организованог криминала и корупције.

Вајтинг је дипломирао на Колеџу Јејл и на Правном факултету Јејл, додаје се у саопштењу.

Подели на: