Најновије вести

Тужна је чињеница да се одустало од истраге

Министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић обишао Липљан, Старо Грацко и Бабин Мост

Mинистар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић обишао је градско гробље у Липљану на коме су недавно поломњени надргобни споменици, а потом у Старом Грацком положио венац убијеним жетеоцима.
Јевтић је у Липљану разговарао са парохом Срђаном Станковићем и са породицама којима су оскрнављени гробови њихових најмилијих.
-Када се догодио инцидент у Липљану имао сам прилике да разговарам и са представницима полиције, али и представницима других институција. Први пут се десило да полиција пошаље форензички тим на место догађаја а они су узели отиске и сазнали да тамо постоје и други трагови. Ако постоји воља, они починиоце могу пронаћи и казнити у складу за законом, рекао је Јевтић.
Након обиласка православног гробља у Липљану, Јевтић је положио венац испред спомен плоче страдалим жетеоцима у оближњем Старом Грацком. Он је том приликом рекао да је тужно што је једно мало село претрпело такву трагедију.
-Бол се и данас осећа и остала је велика патња међу људима. Чињеница да починиоци овог злочина нису кажњени посебно је болна, али је још теже то што се одустало од истраге, истакао је Јевтић.
Јевтић је обишао петочлану породицу Милутина Матовића којима је поменуто министарство саградило кућу.
-Изграђено је укупно шест а реновирано 30 кућа у селу. Реновирана је и школа, бетониран спортски полигон. То нама пуно значи, а министар Јевтић је свако дато обећање испунио. Имам троје деце, овде сам се родио и не планирам да се селим, рекао је Матовић.
Министар је у Старом Грацком разговарао и са мештанима Липљана, Рабовца.
-Као институција желимо да помогнемо да људи опстану. Волели бисмо да се сви они који су отишли и врате, али је за нас опстанак ових људи овде најважнији. Сваку породицу коју задржимо у овом селу, али и свуда тамо где Срби живе, за нас је успех у смислу онога да нас има ако не више, барем исто и никако мање у односу на број који нас има данас, рекао је он.
Министар за заједнице и повратак је пре доласка у општину Липљан обишао брачни пар стоматолога у Бабином Мосту – зубну ординацију породице Славнић – и од септембра најавио конкурс за све младе предузетнике који желе да покрену одређени посао.
-На исти начин као што смо то радили у претходном периоду радићемо и сада. У претходном периоду смо покрили 14 општина и настављамо даље док не покријемо цело Косово. Узимамо у обзир све озбиљне пројекте, као што су до сада сви пројекти које смо реализовали кроз пројекат ”Стабилизације заједница” били успешни и дали резултате, подвукао је Јевтић.
Представници Старог Грацка, али и људи из Бабиног Моста којима је Јевтић помогао, истичу да им та помоћ значи егзистенцију и улива сигурност да не напушају Косово и Метохију.

М.Ч.

Подели на: