Најновије вести

У част великом човеку и шахисти oдржан први Меморијални шаховски турнир”Светозар Света Влаховић”

У склопу Видовданских свечаности у Грачаници је одржан први Меморијални шаховски турнир у знак сећања на недавно преминулог директора УНИД”Панорма-Јединство” и истакнутог шахисту Светозара Свету Влаховића. Турнир ће у будуће носити његово име.

 

У овој древној игри надметали су се бројни шахисти са Косова и Метохије, али и остатка Србије, и за све њих поменути турнир био је више од игре. Постоје особе које и након физичког одласка не престају да постоје и зраче у мислима и сећањима свих који су имали ту срећу да их упознају и друже се са њима. Један од њих био је и Света Влаховић, а то су потврдили бројни његови пријатељи са којима је поред шаховске табле делио још много тога у животу и, како су многи од њих рекли, заувек ће га памтити као великог спортисту и пријатеља.
На крају целодневног надметања, у којем је учествовало више од 30 шахиста, прво место на Меморијалном турниру ”Света Влаховић” припало је Небојши Павловићу, други је био Зоран Новоселски а трећи Владимир Николић. Поред њих награде су добили најмлађи и најстарији учесник турнира који су имали 11 односно 85 година.
Шаховском турниру у грачаничком Дому културе преходио је омаж Светозару Свети Влаховићу који је пре неколико месеци преминуо од последица коронавируса. Са пуно емоција о њему су говорили сарадници и пријатељи.
– Светина стамена личност снажна као врхови Проклетија које су га изнедриле, племенита и благословена као метохијска земља , а чиста као Бистрица која му је текла поред родне куће, остаје део нас који смо са њиме радили, дружили се , играли шах а највише се смејали његовим анегдотама и досеткама. Цео његов рад и живот били су дубоко зароњени у завичајну традицију, народни језик, обичаје, патријархалну етику, љубав према породици, Косову и Метохији, животу и људима. Држао се својих убеђења и у великим и у малим стварима , а наглашено родољубље и косовски завет понео је са собом у небеса, рекла је Рада Комазец, главни и одговорни уредник УНИД”Панорама-Јединство”.
У свом сећању на Свету Влаховића, Комазец је посебно нагласила његову љубав према шаху рекавиши да би био грех говорити о Свети а не поменути ту његову велику љубав и да би он то јако замерио.
Са пуно емоција о Влаховићу је говорио и његов дугогодишњи пријатељ и шаховски колега Момчило Трајковић. Описао га је као великог и храброг интелектуалца, ерудиту, широкогрудог човека без страха, патриоту који је до последњег часа свог живота искрено био везан за своју постојбину – Косово и Метохију.
-Шах је био његова опсесија, његова велика љубав. Колико је зора дочекао надгорњавајући се са својим ”противницима” лупајући фигурама по шаховској табли. Пре десетак година, на његов предлог, изабран сам за потпредседника Шаховског савеза Србије, и тада сам имао прилику да изблиза видим колико је Света био поштован у свету шаха. Колико га је ценио и поштовао наш највећи шахиста свих времена Светозар Григорић и многи други. Са позиција које смо имали у шаху, он као председник Шаховског савеза КиМ, и ја као потпредседник Шаховског савеза Србије, организовали смо многе турнире широм КиМ, рекао је Трајковић.
Песнички сусрети ”Лазар Вучковић” које организује ”Панорама-Јединство” и многа друга значајна културна дешавања на Косову и Метохији деценијама уназад нису пролазила без Свете Влаховића и Ратка Поповић, песника из Грачанице.
-Упознали смо се давних година у ”Јединству” и могу да кажем да Света није био само пријатељ једног човека, песника, већ пријатељ Косова и свих људи који на њему живе. Легенда је био и у легенду је отишао, и верујем да је и данас овде са нама. Био је сав предан ”Јединству”, био је и остао частан новинар, јер је волео своју професију. Ценио је и поштовао све хроничаре који су живели и радили на овим просторима, рекао је Поповић.

М.Ч.

Подели на: