Најновије вести

У Француској покренута петиција за повлачење признања Косова?

Интелектуалци Француске покренули су петицију којом ће покушати да натерају Владу те земље да преиспита одлуку из 2008. године о признању „марионетске државе Косово“.

 

Петицију су покренули историчар и политиколог Алексис Труд и драмски писац Пол Антоан, а подржао ју је Комитет изузетних личности, који, између осталих, чине пуковник Жак Огар, адвокат француско-јеврејског порекла Жил Вилијам Голднадел, писац Патрик Бесон и политиколог, стручњак за међународне односе Александар дел Вал.

Њихов циљ је да пре доласка српског председника Александра Вучића у Париз на другу рунду преговора о покретању дијалога Београда и Приштине, сакупе 100 хиљада потписа, како кажу, правдољубивих Француза и Срба који би натерали Скупштину и Владу Француске да повуку одлуку о признању такозваног Косова.

Посебно је истакнуто да је Резолуцијом 1244 Уједињених нација потврђен суверенитет и територијални интегритет наше земље, да је Косово и Метохија аутономна покрајина, а све избеглице и расељена лица имају право на повратак.

Аутори петиције откривају француској јавности да је терористичка ОВК са те територије протерала 20 одсто становништва, чак 240 хиљада Срба, уништила више од 150 православних цркава и манастира, што је, како кажу, губитак наслеђа не само за српску културу, већ и за читаво хришћанство. За непуна 24 сата петицију, у којој се подсећа да Косово нису прихватиле важне међународне организације, Унеско и Интерпол, потписало је више од 35 хиљада људи.

Др Слободан Зечевић са Института за европске студије за Спутњик каже да је иницијатива у којој француски интелектуалци подржавају останак Косова у Србији веома интересантна. Истакнуто је да добар део света не признаје Косово, посебно велике државе, Русија, Кина, Индија, али и велике државе Латинске Америке, као што су Бразил и Аргентина, каже Зечевић.

Петиција у први план истиче тезе које су дуго присутне у нашој јавности, али које француска јавност можда не зна. У том смислу је врло позитивна, с обзиром да има циљ да све парламентарне групе у француској Скупштини поново расправљају о признању Косова. Да свака од политичких странака преиспита став о тој одлуци, да се води нека врста унутрашње партијске и јавне расправе и да се на основу тога на крају вероватно дође до некакве, можда и нове одлуке у Француској везане за независност Косова“, каже Зечевић.

Он додаје да су цењени француски интелектуалци и познате личности констатовали да Косово нису признале ни многе, како стоји у петицији, главне муслиманске земље, као што су Алжир и Египат, Иран, Индонезија и Мароко. Покретачи петиције Алексис Труд и Пол Антоан позвали су Владу и Скупштину да поштују правила и традицију који владају француском демократијом. Он сматра да су шансе да се о овом питању расправља у оквиру странака веће су него у нашем систему, уколико би до њега допрла оваква петиција.

Подели на: